Nieuwe vogelobservatiehut gepland bij Zwarte Meer

Nieuwe vogelobservatiehut gepland bij Zwarte Meer

Natuur, Nieuws 0 Comment

Kroon op natuurproject
’A better life for bittern’

 

Het einde van een groot project in de IJsseldelta nadert. Ter afronding willen de organisaties van Natuurmonumenten en Ruimte voor de Rivier een uitkijktoren bouwen. Die moet vogelliefhebbers de kans geven het resultaat zonder verstoring te aanschouwen. Het project sluit deels aan op de doelstellingen van het rietmoeras. Bij de aanleg daarvan was een observatiehut toegezegd. In november zou die gerealiseerd moeten zijn.

Het natuurproject ’A better life for bittern’ (zie onderaan) loopt al twee jaar en heeft als doel ”het leefgebied van grote karekiet en roerdomp beter en groter te maken.” Binnen het gezamenlijke project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta werken Provincie Overijssel en Rijkswaterstaat in het Drontermeer en Natuurmonumenten in het Zwarte Meer. Aan de rand daarvan, vlakbij de Mandjeswaardweg, wil men een observatiehut bouwen. Het college van B en W ziet geen bezwaren en adviseert de gemeenteraad hierover positief.

De grote karakiet houdt zich graag in het riet op.

Mandemakers Hut
Er is al een naam voor de nieuwe vogelkijkhut gekozen, waarvoor iedereen suggesties mocht insturen. Jacqueline van Werven-Gunnink kwam uit de bijna zestig inzendingen met de winnende naam. ’Mandemakers Hut’ sprak de jury unaniem aan ”vanwege het historische karakter en de verwijzing naar de eerste bewoner van de streek.” Gemeente Kampen kent al een vogelobservatiehut op Kampereiland. Tegenover boerderijwinkel ’Het Rechterveld’ opende op 2 oktober 2010 de vogelkijkhut ’Jan Nap’. Deze is genoemd naar een fervent vogelaar die in 2009 is overleden. Jan Nap was vanaf de oprichting van SOVON in de jaren zeventig verbonden aan deze organisatie die zich bezig houdt met vogelonderzoek, waaronder vogels tellen.

De vogelobservatiepunt 'Jan Nap' op Kampereiland.

Voorzieningen
De vogelobservatiehut wordt voorzien van een tunnel die goeddeels moet wegvallen in het riet en het landschap om zo de vogels niet te verstoren. Er wordt vooralsnog geen parkeervoorziening aangelegd. Officieel mag men parkeren in de berm (zonder inritten te blokkeren) en veel auto’s worden niet verwacht. De initiatiefnemers hopen één oktober te starten met de aanleg en in de eerste week van november de nieuwe vogelobservatiehut te openen. In de tussentijd wordt er verder gewerkt aan de natuurkwaliteit van het rietmoeras bij zowel het Drontermeer als bij het Zwarte Meer, beide Natura 2000-gebieden. Ook andere moerasvogels, zoals de rietzanger, de purperreiger en de snor, profiteren hiervan. Niet alleen de roerdomp en grote karekiet. Daar is het wel allemaal om begon en daarom is ook het Reevediep (nog?) niet volledig bevaarbaar.

Rietmoeras in aanleg in het Drontermeer.

Zie ook:
Aandacht voor rietmoeras in Oudestraat (maart 2017)
Roerdomp in het riet – A better life for Bittern

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x