Bedrijfsgebouw in Kampen-Noord aangewezen voor asielzoekers

Bedrijfsgebouw in Kampen-Noord aangewezen voor asielzoekers

Gemeente, Nieuws, Politiek 1 Comment

Gemeente Kampen helpt COA met tijdelijke noodopvang aan de Industrieweg 11

Al weken zijn ambtenaren van gemeente Kampen naarstig op zoek naar tijdelijke woonruimte voor asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft gemeenten in Nederland dringend gevraagd om opvanglocaties voor asielzoekers. Kampen heeft het deels leegstaand bedrijfspand aan de Industrieweg 11 gevonden. Het COA moet er nog mee akkoord gaan maar haar eerste indruk is positief.

Medewerking
Toen het verzoek van COA een paar weken geleden het Kamper college van B&W bereikte, is er meteen het hele weekeinde gezocht naar noodlocaties. Volgens wethouder Jan Peter van der Sluis zijn er dat weekeinde, waarin crisisopvang werd gezocht voor één of enkele etmalen, zelfs verloven van ambtenaren ingetrokken. Maar tevergeefs. Kampen leek geen locaties te kunnen bieden die aan de voorwaarden van COA voldoen.
De eigenaar van het leegstaande Jumbowinkelpand in Kampen Noord wees echter op het leegstaande pand aan de Industrieweg waar eerder een bouwbedrijf in zat. Samen met COA heeft de gemeente poolshoogte genomen en zo werd uiteindelijk toch een locatie gevonden.

Voorwaarden
Inmiddels heeft burgemeester Sander de Rouwe de uitdaging overgenomen, die naar eigen zeggen ”graag een bijdrage levert aan deze maatschappelijke uitdaging”. De asielzoekerscentra in Nederland zitten overvol en vandaar de oproep van de Rijksoverheid aan alle gemeenten in Nederland met spoed mee te zoeken.
Vorige week schetste De Rouwe aan de gemeenteraad de voorwaarden waaronder Kampen meewerkt: de opvang moet tijdelijk zijn (zes tot twaalf maanden), niet ten koste gaan van het bestaande (krappe) woningaanbod en liever geen asielzoekers uit zogenaamde ’veilige landen’. Alle kosten komen voor rekening van COA die bovenop de organisatie- en inrichtingskosten aan de gemeente €18 vergoed per persoon per maand.

AZC in Dronten

Kleinschalig
In Kampen zou het kleinschalige noodopvang betreffen. Het pand aan de Industrieweg zou 100 tot 150 asielzoekers kunnen huisvesten. Het gaat om het middelste gedeelte. De hal aan de ene kant valt erbuiten en aan de andere kant blijft de Snuffelhoek geopend. Voor dagbesteding en andere faciliteiten dan huisvesting, zijn de asielzoekers aangewezen op het AZC in Dronten. Daarvoor zou een busverbinding opgezet kunnen worden, suggereert Van der Sluis.
Als het COA ingaat op het Kamper aanbod, wordt een bestuursovereenkomst opgesteld waarna het vergunningentraject start. Vervolgens kan het pand geschikt gemaakt worden voor de noodopvang. Vrijdag 26 november volgt er een informatiemarkt voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Onder voorbehoud van aangescherpte coronarestricties in de hal van het stadhuis van 15u00 tot 20u00.

Planning
„Als alles volgens planning verloopt, kunnen we begin 2022 de eerste asielzoekers in Kampen verwachten. Maar als het ergens uitloopt, kan het ook maar zo februari worden. We houden de vinger aan de pols en uiteraard zullen we omwonenden op gezette tijden over de voortgang informeren”, aldus De Rouwe.
Sowieso ziet de Kamper burgemeester liever geen asielzoekers verschijnen rond de jaarwisseling. Het carbidgebulder dat in die tijd gewoonlijk door Kampen schalt, zou bij getraumatiseerde, uit oorlogsgebieden gevluchte asielzoekers wel eens ongewenste associaties kunnen geven.

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Hans

Schijndemocratie. Niet overleggen met de buurt. Wat een schande.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x