Noorderkerk verkocht maar behouden voor Brunnepe

Noorderkerk verkocht maar behouden voor Brunnepe

Nieuws 0 Comment

Plannen voor fysiopraktijk en dienstencentrum bijna rond

Nadat Hervormd Kampen vorig jaar de Noorderkerk te koop zette, is het vorige maand verkocht. Patrick Mookus wil er zijn fysiopraktijk in vestigen en het gebouw behouden voor de Brunneper gemeenschap. Het kerkorgel is verkocht aan Hervormd Vriezenveen. Na sluiting van het kerkgebouw aan de Noordweg, verhuisden de kerkgangers tijdelijk naar de Broederkerk. Met de vorming van de Protestantse Wijkgemeente Kampen-Noord in de Westerkerk, keerden ze weer terug in Brunnepe.

Verplaatsing Mookus Fysiotherapie
Het bedehuis aan de Noordweg werd in 1916 gebouwd voor de Brunneper gemeenschap. De onaangekondigde sluiting in 2014 (zie onderaan) leidde een lang proces in van reductie van kerkgebouwen en ambtsdragers binnen de kerkelijke gemeente Hervormd Kampen. De Noorderkerk was te klein om te behouden maar Patrick Mookus ziet er (niet-kerkelijke) mogelijkheden in. In juni 2016 werd dat mogelijk na de officiële ”onttrekking aan de eredienst” (zie onderaan). Mookus Fysiotherapie is nu even verderop gevestigd op de hoek van de Noordweg en de Siriusweg. Patrick Mookus zal in de Noorderkerk zijn fysiopraktijk vestigen maar ook gelegenheid bieden aan gebruik door andere Brunneper geïnteresseerden. Meer kan hij op dit moment niet melden. Onder andere met de (burgerlijke) gemeente zijn de gesprekken volop gaande.

Fysiopraktijk Mookus zit op dit moment nog gevestigd op de hoek van de Noordweg en de Siriusweg.

Orgel naar Hoge Hexel
In mei is het Kaat & Tijhuisorgel uit 1982 ontmanteld, samen met de kerkbanken die ook verkocht zijn aan de Hervormde Kerk in Hoge Hexel. Andere zaken, zoals de doopvont, zijn in de opslag van Hervormd Kampen geplaatst. In april 2007 was het orgel nog gerestaureerd (uitgebreid en geherintoneerd). Toen is ook de blankhouten orgelkas roomwit geschilderd. In Hoge Hexel (burgerlijke gemeente Wierden) worden het orgel en de banken weer opgebouwd. De kerkelijke gemeente Hervormd Vriezenveen betaalt het orgel met de opbrengsten van de Zomerzangavonden die al tien jaar in de maanden juli en augustus worden georganiseerd. De plaatselijke krant meldt dat het nieuwe orgel afkomstig is van de Noorderkerk ”in Brunnepe (bij Kampen)”.

Het orgerl in de Noorderkerk is al twee maanden geleden ontmanteld en op transport gesteld.

Zie ook:
Brunneper Luther bepleit Noorderkerk (nov. 2014)
Laatste kerkdienst en overdracht aan Westerkerk (juni 2016)
Vorming PGK vordert gestaag (juni 2018)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top