Noordweg voor Koggewerf beschouwd als uitrit

Noordweg voor Koggewerf beschouwd als uitrit

Nieuws 0 Comment

Herinrichting T-splitsing bij parkeerdek onduidelijk en onbekend

Bij de bouw van het parkeerdek in Brunnepe werd de omgeving opnieuw ingericht. De T-splitsing Noordweg-Oranjesingel blijkt voor de Noordweg geresulteerd te hebben in een ’afwaardering’ naar uitrit. Om de nieuwe verkeerssituatie te verduidelijken, werd er een voorrangsbord geplaatst. Een klein geel bordje daaronder verraadt de nieuwe ‘rangorde’.

Verkeersborden
Regelmatig maakt wethouder Holtland (Verkeer) een ronde langs verkeerspunten waarover meldingen zijn binnen gekomen, vertelde hij vorige week aan de verzamelde pers op het stadhuis. Toen kwam onder andere de nieuwe verkeersafwikkeling bij de Buitenhaven ter sprake. De Oranjesingel, die voorheen haaks op de Noordweg stond, loopt nu in een bocht voorlangs de Noordweg.
De drempel om af te slaan de Noordweg op, versterkt de ’intuïtieve’ doorgaande route vanaf IJsselkade en binnenstad de Oranjesingel op richting Flevoweg. Vanaf de Noordweg is een voorrangsbord geplaatst en daaronder een geel bordje met een schreeuwerig ”Uitrit!!”

Verkeersles
Navraag bij passanten levert een veelvoud van antwoorden op waarop dat betrekking zou hebben. Navraag bij de wethouder geeft de uitleg dat de Noordweg als uitrit wordt beschouwd op dat punt. Dit wordt aangeduid door de drempel van betonbanden. Navraag bij rijscholen leert dat dat laatste klopt. Wel geeft Van Buuren Opleidingen aan dat de drempel alleen nog niet voldoende is. Voor een ”uitritconstructie” is meer herkenbaarheid nodig zoals geen onderscheid met een trottoir en een duidelijk begin en einde van de in- of uitrit.
Autorijschool Blok-Huls wijst bovendien op het cruciale kenmerk van een uitrit waarop alle verkeer voorrang heeft, inclusief voetgangers. Een voorrangsbord met een uitritaanduiding is in feite dubbelop en komt de duidelijkheid niet ten goede. Wel draagt het bij aan het woud van verkeersborden.

De Noordweg wordt als uitrit op de Oranjesingel beschouwd dat dubbelop wordt aangeduid.

Verkeersplan
In de omgevingsvergunning voor het parkeerdek komt de term uitrit niet voor. In de uitgebreide toelichting op de herinrichting van de omgeving komt de term uitrit één keer voor, als een vaststaand feit voor de Noordweg. Dat versterkt de onduidelijkheid. Passanten klagen bovendien over de betonbanden gelegen in de bocht waardoor een ongemakkelijke en ongunstige verhoging ontstaat.
Onwenselijke verkeersituaties elders in Kampen die vorige week ter sprake kwamen, betreffen het fietspad langs de Europa Allee ter hoogte van de benzinepomp en aan het begin van de Haatlanderdijk. Op beide plaatsen wordt veel tegen de richting in gefietst. Er zullen extra borden, en in het tweede geval ook een extra verkeerslicht, geplaatst worden, heeft de wethouder toegezegd. Het woud aan borden dijt verder uit.

Zie ook:
Voorproefje KiOK tijdens opening parkeergarage Buitenhaven (video)
Tijdens vakantie openstelling Noordweg (juli 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x