Stedelijk Museum Kampen gaat avontuur aan met Christie van der Haak (interview)

Stedelijk Museum Kampen gaat avontuur aan met Christie van der Haak (interview)

Kunst & Cultuur, Nieuws, Video 0 Comment

Kleurrijke patronen toveren museum en synagoge om tot stadspaleizen

Aan de buitenkant van het oude stadhuis en de voormalige synagoge is een voorproefje te zien van wat er binnen de bezoeker te wachten staat. Christie van der Haak exposeert op beide locaties van het Stedelijk Museum Kampen. Kleurrijke patronen op wand, vloer en meubilair dompelen de bezoeker onder in Nouveau Deco. Tijdens de opbouw sprak Kamper Nieuws met de Haagse kunstenares, die Kampen goed kent.

Openingsceremonie
De opening op zaterdagmiddag 19 juni werd opgeluisterd door een dansoptreden van Vuur en Vlam. Allereerst sprak museumdirectrice Nynke van der Wal een openingswoord waarin ze de lange termijn duidde waarop zulke tentoonstellingen worden gepland. Ze complimenteerde curator Yvonne Oordijk die de expositie al had voorbereid toen Van der Wal vorig jaar aantrad. Gedurende haar eerste expositie ’Oog voor het oor’ moest het museum grotendeels dicht en daarom maakte Kamper Nieuws een virtuele rondleiding (zie onderaan).
Zowel Van der Wal als gedeputeerde Roy de Witte waren verheugd weer tussen de mensen de nieuwe expositie te openen. Na Van der Wal sprak De Witte, die cultuur in zijn Overijsselse portefeuille heeft, een openingswoord. De danseres had hem kunstig een taart aangereikt – zonder te laten vallen, merkte De Witte bewonderend op. Hij riep Van der Haak erbij om ‘m aan te snijden die met een knipoog vroeg of ze een vinger mee zou snijden.

Kleurrijke patronen Christie van der Haak toveren Kamper museum en synagoge om tot stadspaleizen

Overrompelend
„Met haar patroonontwerpen voor behang, vloeren, wandkleden en toegepaste kunst geeft Christie van der Haak de zalen een metamorfose,” aldus Jolanda Slurink, PR-medewerkster van het museum, „en iedere ruimte vertelt zijn eigen verhaal met een eigen sfeer. Het is een driedimensionaal kunstwerk waarin je kunt rondlopen en mag gaan zitten op de gestoffeerde stoelen.” Twee stoelen van Pander, die Van der Haak heeft bekleed, zijn in het Frans Walkate Archief neergezet.
De kunstenares kent Kampen namelijk goed. In de jaren negentig doceerde Van der Haak, zelf afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag, aan de Kunstacademie die toen nog in de Kamper Van Heutszkazerne zat. Sindsdien is het altijd een grote wens van haar geweest om eens in het Stedelijk Museum Kampen (SMK) een ”installatie” te maken. Tijdens haar eigen studie raakte ze al gebiologeerd door patronen, zoals ze ook in het interview vertelt (zie onderaan).

Kleurrijke patronen Christie van der Haak toveren Kamper museum en synagoge om tot stadspaleizen

Activiteiten
Christie van der Haak (71) heeft een lange staat van dienst met een schier eindeloos aantal (solo- en groeps-)tentoonstellingen en opdrachten op haar Curriculum Vitae. In Kampen bekleedt ze voor het eerst twee gebouwen. Naast stof en patronen heeft ze zich ook bezig gehouden met keramiek. Ook dit is in het SMK te bewonderen al kan ze fysiek het werken met keramiek niet meer aan.
Andere instellingen in Kampen haken in op de expositie ’Nouveau Deco’ (geïnspireerd door de Art Deco-stroming) en het museum organiseert aan de expositie afgeleide activiteiten. Het Stadsarchief en het Ikonenmuseum besteden op hun gebied aandacht aan art nouveau en jugendstil.
Quintus sluit aan met een zomerschool en stadsgidsen tonen uitingen van art nouveau tot aan de Amsterdamse School in Kampen. Aan Kamper kunstenaars is gevraagd zich te laten inspireren door Van der Haak met kleine kunstwerken. Tot begin januari belooft Kampen in en buiten het SMK betoverend te bruisen.

Zie ook:
Toestemming voor tijdelijke ’Art Deco’-aankleding (video)
Adviescommissie wijst Grégoire aan voor portret Koelewijn
Virtuele rondleiding ’Oog voor het oor’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x