Straaljagers passeren Kampen

Straaljagers passeren Kampen

Nieuws 1 Comment

Defensie oefent in avondvliegen vanaf Volkel

Menig Kampenaar schrok maandagavond op van vier straaljagers die op lage hoogte over de Hanzestad vlogen. De F-16’s passeerden Kampen tijdens een oefening in avondvliegen. In januari en februari wordt er geoefend. Het is lastig vooraf aan te geven of Kampen vaker het donderend geraas over zich heen zal krijgen.

Avondvliegen
Het Ministerie van Defensie maakt gebruik van de korte dagen in dit jaargetijde. De (volledige) duisternis valt vroeg in waardoor er niet al te laat gevlogen hoeft te worden. Oefenen bij duisternis is nodig om de F-16-vliegers voor te bereiden op hun (complexe) taken, zowel in Nederland als op missies wereldwijd. De daadwerkelijke inzet van Nederlandse F-16-jachtvliegtuigen vindt vaak plaats bij duisternis.
Operationele redenen of onvoorziene omstandigheden daargelaten wordt tot uiterlijk 23u00 gevlogen van maandag tot en met donderdag in week 2, 3, 5, 6, 7 en 8. De F-16-piloten vliegen met nachtzichtapparatuur, zogeheten Night Vision Goggles. Door deze helderheidsversterkers zien de F-16-vliegers alles in groentinten. Het zicht is beperkt en te vergelijken met het kijken door twee kokers. Deze trainingen zijn pas zinvol bij volledige duisternis.

Bij duisternis vliegt een F-16-piloot met nachtzichtapparatuur, zogeheten Night Vision Goggles.

Volkel
De straaljagers vertrekken vanaf luchtmachtbasis Volkel in het zuidoosten van Noord-Brabant. Maandagavond ging de route via de polder naar de Waddeneilanden. Op de terugweg passeerden ze even na negen uur het luchtruim boven Kampen.
F-16-vliegers oefenen in onderscheppingen en luchtgevechten op middelbare en grote hoogte. Hiervoor zijn militaire oefengebieden boven de Noordzee beschikbaar via zogenoemde Temporary Reserved Airspaces (TRA’s). Deze liggen zo’n zeven kilometer ten noorden van de Waddeneilanden.
Op vliegbasis Volkel, waarvan het een publiek geheim is dat er Amerikaanse kruisraketten liggen opgeslagen, staan permanent F-16’s klaar. Wanneer er een verdacht of anoniem vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenkomt, komen de straaljagers in actie voor een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). Als het vliegtuig zich dan nog niet meldt, wordt het onder begeleiding weggeleid. Vliegveld Lelystad is er niets bij….

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David Klein

Heel goed deze oefeningen.
Voelt erg veilig.
Ook fijn dat de nachtrust tijden in acht worden genomen(uitzonderingen daar gelaten).
Succes dames en heren die onze vrijheid bewaken. Zet um op!

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x