Oldebroeker fietspad wacht op Kamper fietspadenplan

Oldebroeker fietspad wacht op Kamper fietspadenplan

Nieuws, Politiek, Regionaal 0 Comment

Voorbij de Geldersche Gracht wordt fietspad naar verwachting volgend jaar aangelegd


Het fietspad dat Kampen aanlegde van de Leidijk naar de Geldersche Gracht, krijgt waarschijnlijk binnen anderhalf jaar een vervolg voorbij de Jan van der Vloetbrug, die over het kanaal loopt en ook aangelegd werd door Kampen. De afwatering vormt de gemeentegrens met Oldebroek en zij legde geen vervolgpad aan. Inmiddels is er overleg geweest tussen de verantwoordelijk wethouders van beide gemeenten maar Oldebroek wacht op Kampen.

Het begin van het nieuwe fietspad aan Kamper zijde van de Geldersche Gracht dat de naam Klein Oeverpad heeft meegekregen.

Overleg
Mede geïnitieerd door Streekbelangen Kamperveen zijn in 2013 nieuwe fiets- en wandelroutes aangelegd rond Zuideinde. Van de Leidijk naar de Geldersche Gracht legde gemeente Kampen een fietspad aan. Deze wordt niet vervolgd na de nieuwe brug over het oorspronkelijke afwateringskanaal. Het water vormt de grens tussen de gemeentes, de provincies en de waterschappen. Na aandacht in de media, waaronder Kamper Nieuws en De Brug, kwam er overleg op gang dat echter al op de agenda zou hebben gestaan. Wethouders Meijering (gem. Kampen) en Groot (gem. Oldebroek) hebben vorige maand een ”prettig overleg” gehad. Een versnelling van de aanleg zit er echter niet in. De gemeenteraad van Oldebroek heeft bepaald dat het fietspad van de Jan van der Vloetbrug naar de Grachtenweg met cofinanciering gerealiseerd moet worden. Daarover gaan beide wethouders zich de komende maanden buigen.
Wethouder Groot wijst ook op de meerdere partijen die betrokken zijn bij de aanleg van een fietspad over de dijk. Met het waterschap is nog niet gesproken. Daarnaast wacht Oldebroek op het Fietspadenplan van Kampen. Volgens de Oldebroeker wethouder is de planning dat het ontbrekende fietspad langs de Geldersche Gracht in 2019 aangelegd wordt.

Niet vermeld staat dat voor fietsers het pad vervolgt over een dijk door (soms hoog) gras.

Fietspadenplan
Buurtbewoners, scholieren en toeristen, die nu door het soms hoge gras moeten ploeteren, zullen dus nog langer geduld moeten hebben voor deze zaak die al jaren sleept. Overigens zonder dat Lydia Groot ervan wist, tot in het begin van dit jaar. Zij betreurt het dat de buurtbewoners geen contact met haar gezocht hebben.
In Kamperveen is het gebied op zijn kop gezet door de hoogwatergeul (bypass), die in vergevorderd stadium van aanleg is. De fietsverbindingen moeten opnieuw in kaart gebracht worden en daarvoor is een Fietspadenplan in ontwikkeling. Gemeente Kampen wil hierover niets kwijt zolang dit traject loopt. Wel is duidelijk dat gemeente Oldebroek hierop wacht. Lydia Groot wil de fietsverbinding zien van Kampen naar Oosterwolde. Geert Meijering geeft aan dat deze in het Fietspadenplan zal worden opgenomen. Meerdere gemeenten in Nederland kennen al een Fietspadenplan waarin de lokale fietspaden en fietsroutenetwerk zijn vastgelegd. Dit heeft al doel het bevorderen (het gebruiken) van de fietsverbindingen om duurzame, sociale en economische redenen. Voor Kampen is een dergelijk Fietspadenplan nieuw. Wel werd twee maanden geleden op initiatief van de gemeenteraad Routenet Kampen geïntroduceerd (zie onderaan). Dit brengt de verbindingen binnen Kampen in kaart. Nu nog naar buiten de gemeente.

Aan het einde van de Grachtenweg loopt de weg uit op het gras van de dijk.

Zie ook:
Einde fietspad Kamperveen: Welkom in Oldebroek
Routenet Kampen levert kleurrijke en nieuwe bijdrage aan fietsinfrastructuur

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x