Andere aanpak openbaar groen

Andere aanpak openbaar groen

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Gemeente streeft naar meer biodiversiteit en klimaatadaptatie

Bezuinigingen en klimaatsverandering hebben bij gemeente Kampen het project ’omvormen groenstroken’ in een stroomversnelling gebracht. Vanaf november past de gemeente het beheer aan van het openbaar groen. De gemeente wil meer biodiversiteit in de openbare ruimte en het helpt de onderhoudskosten van groen binnen de perken te houden.

Omvormingen
Op sommige plaatsen wordt het gras voortaan niet meer wekelijks gemaaid, maar slechts enkele malen per jaar. Op andere plaatsen worden oude heestervakken vervangen door nieuwe, bloemenrijke beplanting of door gras. De omvormingen worden gefaseerd uitgevoerd in de komende twee jaar. De Maten, Oosterholt en Losse Landen zijn het eerst aan de beurt. Later volgen de andere wijken. Er zal eerst contact met de wijkbewoners zijn.
Het project ‘omvormen groenstroken’ richt zich op een verhoging van de biodiversiteit door aanpassingen in de inrichting. Prettige bijkomstigheid is het hiermee binnen de begroting houden van de onderhoudskosten. “Op dit moment is er veel aandacht voor biodiversiteit, klimaatadaptatie en betrokkenheid van de buurt,” aldus wethouder Jan Peter van der Sluis. Hij kan “hiervan al mooie voorbeelden noemen” zoals de aanleg van de Trekvaartzone, de aanplant van Tiny Forests en het gevarieerd maaibeleid langs de Europa-allee (zie onderaan).

Groenstrook

Groenstructuurvisie
De gemeente heeft de kaders voor openbaar groen in 2012 vastgelegd in de Groenstructuurvisie ‘Groen is Goud’. Hierin staan de groene kwaliteiten van Kampen, IJsselmuiden en de kernen plus de gemeentelijke ambities tot 2030. De Groenstructuurvisie is leidend voor het groenbeheer. Wel verschuiven door de jaren de accenten. De gemeente speelt ook in op klimaatadaptatie. In Brunnepe zijn hiervoor al veel acties ondernomen zoals een gehele herinrichting van de Noordweg en omliggende straten.
Volgens Van der Sluis “zien we, als je kijkt naar de temperatuur in de binnenstad, dat die al hoger ligt dan elders. Meer biodiversiteit in het openbaar groen alleen is dan ook niet voldoende. Samen met inwoners kunnen we droogteschade en hittestress voorkomen. Bijvoorbeeld door het ontstenen van tuinen.”
Overigens benadrukt de gemeente dat meer natuurlijk beheer niet ten koste gaat van de verkeersveiligheid. Langs wegen en paden houdt de gemeente het gras kort.

Zie ook:
Trekvaartzone uitgeroepen tot beste openbare ruimte
Leerlingen Villa Nova planten Tiny Forest (video)
Financiële bijdrage voor ’Bloemen voor bijen’

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x