Bewoners nieuwe buurt Onderdijks betrokken bij ontwerp

Bewoners nieuwe buurt Onderdijks betrokken bij ontwerp

Nieuws 0 Comment

Onder motto ’Ontwerp je terp’ denken bewoners mee met ontwerpende partij


De Kamper wijk Onderdijks blijft uitbreiden. De nieuwste buurt wordt ’De Terpen’. Om samen met (toekomstige) bewoners vorm te geven aan de buurt is IS Maatwerk aangetrokken. Na een Ontwerpfestival heeft de organisatie een stedenbouwkundig plan gemaakt. In bijzijn van wethouder Spijkerman werd dat deze week gepresenteerd. Geïnteresseerden konden (vrijblijvend) een vlaggetje prikken in een kavel waar ze een oogje op hebben.

Onderdijks

Community Planning
IS Maatwerk is een organisatie uit Amsterdam die plannen maakt volgens de methode Community Planning. Bij deze uit Engeland overgewaaide methode worden ruimtelijke plannen en visies ontwikkeld in interactie met bewoners en belangstellenden. In IS Maatwerk werken communicatiedeskundigen en ontwerpers samen. Eerder was er al een team van de organisatie actief in Zwolle, waar in de wijk Veerallee, door het verdwijnen van ABN AMRO-kantoren, ruimte ontstaat voor uitbreiding van de wijk met woningen en enkele kantoren.

In Kampen wordt nu de nieuwe aanpak van Community Planning ook gevolgd. Een groot deel van de geïnteresseerden zou al in Onderdijks wonen en overwegen om te verhuizen naar de nieuwe buurt, die in het ontwerpplan bestaat uit vijf terpen met ieder een eigen karakter. Op drie terpen komen grote en kleine(re) woningen naast elkaar en de auto’s worden verstopt achter haag of riet.

Tijdsplanning
Vorige week vrijdag werd een Ontwerpfestival gehouden in de Onderdijks basisschool Villa Nova. Potentiële bewoners konden daar in gesprekken en tekenworkshops hun wensen en ideeën aangeven. Met de aangeleverde ”belangrijke bouwstenen”, zoals IS Maatwerk het noemt, maakte de organisatie, in opdracht van gemeente, BPD en Bemog, een stedenbouwkundig plan. Het proces van Community Planning volgend werd dat vier dagen later gepresenteerd oftewel afgelopen dinsdag. Wethouder Spijkerman (Wonen) was erbij en noemde de inwoners ”dé ervaringsdeskundigen die vaak heel goed weten wat wel en niet werkt.” Ze vond het ”een positieve avond met een mooi en gedragen resultaat!“

De komende weken gaat de gemeente het schetsontwerp verder uitwerken en op (financiële) haalbaarheid toetsen. Begin december komt er een vervolgbijeenkomst waarbij de verdere uitwerking wordt gepresenteerd. Vanuit de deelnemers aan het ontwerpfestival is een klankbordgroep geformeerd. Daarmee blijven de mogelijke inwoners straks van het eerste uur vanaf het eerste uur betrokken bij het ontwerp van ”hun” nieuwe buurt ’De Terpen’ in het Onderdijks.

Onderdijks

Zie ook:
Schetsontwerp en presentatie

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x