Groot onderhoud kademuur Buitenhaven aanstaande

Groot onderhoud kademuur Buitenhaven aanstaande

Nieuws 0 Comment

Uitgesteld baggeren moet voltooid zijn om deze klus te klaren

De kademuur langs de Oude Buitenhaven is dringend aan onderhoud toe. Het waterschap, als beheerder verantwoordelijk voor het onderhoud, start daarmee voor het deel langs de IJsselkade over een week, samen met gebr. Van Werven. Onderhoud aan het deel langs de Buitenkade kan pas uitgevoerd worden als de Oude Buitenhaven ontruimd is. Daarvoor moet het baggeren van de Nieuwe Buitenhaven gereed zijn.

Waterkering
De ongeveer 200m lange kademuur maakt deel uit van de waterkering Kampen-Midden. Voegen en metselwerk laten los en daarom vraagt de kademuur op korte termijn om onderhoud. Tijdens een inspectie zijn er op de muur kalkvorming, mos, scheuren en loszittende stenen geconstateerd. De kademuur bestaat uit een stalen damwand met een betonnen opbouw voorzien van metselwerk.
De kwaliteit van het metselwerk is in de loop van de tijd achteruitgegaan maar voor de waterkeringsfunctie vormt dat geen risico. Daarom betreft het feitelijk ”een cosmetische operatie” aldus projectleider Paul Kiekebosch. Het metselwerk en de voegen worden hersteld en vervangen. De gehele constructie wordt gereinigd en waterafstotend gemaakt om schade in de toekomst tegen te gaan.

Baggerproject
Voor het deel van de kademuur dat langs de Oude Buitenhaven loopt, moet die haven (deels) ontruimd worden. Daarvoor is ruimte gewenst in de Nieuwe Buitenhaven die al enkele weken ontruimd en afgesloten is (zie onderaan). In overleg met Rijkswaterstaat als bevoegd gezag, wordt daar eerst ”afperkend onderzoek” uitgevoerd voordat het baggeren hervat wordt, laat de gemeente weten.
Het vervolgonderzoek is nodig om nauwkeuriger te bepalen waar precies welke verontreiniging zit. Daarop kunnen de juiste maatregelen genomen worden voor het vervolg van de werkzaamheden en de bestemming van de baggerspecie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in de haven tot aan de bootinlaatplek.

Onderhoud hard nodig aan kademuur langs Buitenhaven Kampen.

Verbeelding
In november 2001 is de huidige Oude Buitenhaven in ere hersteld na in 1961 gedempt te zijn. Hoog water anno 1995 leidde tot de aanleg van een nieuwe waterkering. De kademuur volgt de lijn van de oude stadsmuur. De blokken verwijzen naar kantelen of naar zogenaamde monniken die het lopen over de muur in vroeger tijden onmogelijk moesten maken.
Het groot onderhoud begint op 26 november langs de IJssel(kade). Kiekebosch verwacht voor dat deel enkele weken nodig te hebben. Tegen die tijd zou het baggeren van de Nieuwe Buitenhaven gereed kunnen zijn, als het bodemonderzoek en de daaropvolgende besluitvorming spoedig verlopen. De schepen in de Oude Buitenhaven kunnen dan uitwijken naar de Nieuwe Buitenhaven. Als dat lukt, wordt een botsing tussen beide werkzaamheden voorkomen.

Zie ook:
Nieuwe Buitenhaven blijft vooralsnog afgesloten (nov. 2018)
Waterkering Kampen afgebroken en terug in magazijn (jan. 2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x