Jan Schilder nogmaals gehuldigd

Jan Schilder nogmaals gehuldigd

Nieuws, Regionaal 1 Comment

Jaar na Kamper Legpenning onderscheiden met Ridderorde in Lelystad

 

Kampenaar en cartograaf van het eerste uur Jan Schilder is donderdag 16 april benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Koelewijn decoreerde hem in museum Nieuw Land te Lelystad bij de opening van de expositie ‘GEOrdende ruimte in beeld’. In de destijds nieuwe provincie Flevoland ontwikkelde Jan Schilder een eigentijdse vorm van cartografie. Vorig jaar reikte de burgemeester hem al de Zilveren Legpenning uit.

Flevokartografie
Hoewel de lintjesregen pas losbarst op aanstaande vrijdag, heeft de eerste Kampenaar vorige week donderdag zijn lintje al opgespeld gekregen. Welke gelegenheid was er immers toepasselijker, om de baanbrekende cartograaf Jan Schilder te huldigen, dan de opening van de expositie in Lelystad, die de ondertitel draagt ‘50 jaar Flevokartografie’. In vakkringen werd die naam gegeven aan de (carto)grafische stroming die Jan Schilder ontwikkelde en die nationaal en internationaal erkend en bekend is. In het museum op het nieuwe land werd Jan Schilder toegesproken door de directeur van Erfgoedcentrum Nieuw Land en dr. Willy van der Most had een prachtige speech. Tevens roemden professor Ferjan Ormeling, de Commissaris der Koning van Flevoland en de burgemeester van Kampen de man die vernieuwend en baanbrekend werk heeft verricht op het gebied van de cartografie.

Kamper burgemeester Koelewijn feliciteert zijn stadsgenoot Jan Visser na hem in Lelystad de Orde opgespeld te hebben.

Levensloop
Jan Schilder (1950) is geboren en getogen in Kampen. In zijn jeugd groeide zijn belangstelling voor de vorm en de diverse bouwstijlen van het historische centrum van de oude Hanzestad Kampen. Deze belangstelling voor vorm werd versterkt door het landschap van de rivierdelta – bewogen, gevormd en gekleurd onder de eeuwenlange regie van de IJssel. Hij volgde opleidingen tot reclametekenaar, topografisch tekenaar en cartograaf. In 1967 trad hij als cartograaf in dienst bij de voormalige Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP). In 1987 werd hij hoofd Bureau Cartografie en Grafisch Ontwerp bij de provincie Flevoland. Daar kreeg hij de mogelijkheid om een eigentijdse vorm van cartografie te ontwikkelen. Een unieke mix van topografische, cartografische en grafische beelden, waarbij de indrukken uit zijn jeugd en de vormen en kleuren uit het landschap van Flevoland tot bron dienden. In de loop der jaren raakte dit bekend als ’polderkartografie’ en ‘Flevokartografie’.

Het werkblad van Jan Schilder zoals gevisualiseerd op de expositie in Museum Nieuw Land.

Grafisch
Naast cartograaf is Jan Schilder een grafisch vormgever in de breedste zin des woords. Tevens treedt hij graag als leermeester op voor studenten of stelt zijn gaven beschikbaar voor verenigingen en stichtingen. Zijn grafische kunstwerken zijn zeer divers van aard en zijn soms alledaagse dingen als wegwijzers en pictogrammen. Over de hele wereld is zijn werk tentoongesteld en ook in veel publieke gebouwen komt men het tegen. Behalve de Kartografieprijs in 1989, 1997 en 2000 ontving hij vorig jaar de Zilveren Legpenning.

Burgemeester Koelewijn overhandigt de Zilveren Legpenning aan Jan Visser.

Zilveren Legpenning
Ruim een jaar geleden, op 11 april 2014, reikte burgemeester Koelewijn de Zilveren Legpenning van de gemeente Kampen aan Jan Schilder uit ”als blijk van waardering voor bijzondere verdiensten en prestaties op het gebied van kunst en cartografie”. De uitreiking vond plaats tijdens de onthulling van het zeventien meter lange kunstwerk dat het IJsselfront van Kampen voorstelt. Het schilderwerk, gemaakt door Schilder in opdracht van Stichting VB Verenigde Gasthuizen, krijgt een vaste plek in Huize Margaretha.

IJsselfront
In het atrium van het vernieuwde verzorgingshuis aan de Burgwal wil de stichting elementen aanbrengen, die herinneren aan de jeugd van de bewoners. Het veel geroemde IJsselfront is er daar één van. Over het kunstwerk is lang gepraat. Al in 2007 is kunstenaar Jan Schilder eraan begonnen, op initiatief van raadslid Cor Adema en de voorzitter van de stichting, Jan Visser. Het uiteindelijke resultaat is meer dan 18 meter lang en 60 centimeter hoog. Het gehele stadsfront van Kampen staat er op afgebeeld over een lengte van 2 kilometer. Grafisch vormgever, cartograaf en kunstenaar Jan Schilder is er zo’n duizend uur mee bezig geweest.

Het veel geroemde IJsselfront van Kampen.

Zie ook:
GEOrdende ruimte in beeld, 50 jaar Flevokartografie (expositie)
Korte uitleg ’Flevokartografie’ door Jan Schilder
Het IJsselfront (Canon van Kampen)

Het eerste deel van dit artikel kwam mede tot stand met dank aan gastreporter Cor Adema.

Subscribe
Abonneren op
guest
1 Reactie
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zuster Cavia

Jan Schilder verdient zeker een zilveren legpenning van de stad, maar dan voor zijn cartografie. De werken die hij voor o.a. Myosotis maakte, vallen domweg niet binnen de categorie kunst. Het zijn hooguit illustraties. Zelfs als 49.999 Kampenaren zijn werk geweldig vinden, promoveert dit zijn werk nog steeds niet tot kunst. Dus hem onderscheiden voor zijn bijdrage aan de kunst is onmogelijk en onjuist.

Back to Top

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x