Gemeente & IVN op zoek naar volgende locaties Tiny Forest

Gemeente & IVN op zoek naar volgende locaties Tiny Forest

Gemeente, Natuur, Nieuws 0 Comment

Na eerste bij Villa Nova akkoord getekend voor nog twee bosjes

Vorig jaar wees IVN in mei Kampen aan als één van de gemeenten om Tiny Forests aan te leggen. De eerste werd in november aangeplant bij obs Villa Nova. Er moesten er nog twee volgen maar het proces stagneerde. Nu is dat weer in gang gezet met de ondertekening van een officiële overeenkomst. Tot 10 april kunnen gegadigden zich melden waarop IVN in mei de uitverkozen plekken bekend maakt.

Primeur voor Onderdijks
Jeroen Kolbe, directeur van obs Villa Nova, was vanaf het begin enthousiast over het idee van IVN (zie onderaan). Daarnaast had Groen Links vragen gesteld in de gemeenteraad. Zo kwam het initiatief op gang dat uiteindelijk resulteerde in het eerste Kamper Tiny Forest in Onderdijks. Leerlingen van obs Villa Nova en de tegenover gelegen cbs Het Stroomdal plantten het in november aan. Wethouder Van der Sluis interviewde voor de camera van Kamper Nieuws Sylvia Neutel (IVN) en Renée Bouwman (GroenLinks) die vertelden wat een Tiny Forest (minibos ter grootte van een tennisbaan) inhoudt.
Toen gemeente Kampen in zee ging met IVN, verplichtte ze zich tot de aanleg van drie Tiny Forests. Het proces stagneerde door de bezuinigingen maar de gemeenteraad besloot dat dit project daarvan niet de dupe mocht worden. Daarom wordt nu naar de volgende twee plekken gezocht.

Joline de Weerdt en Jan Peter van der Sluis bekrachtigen de samenwerking.

Twee locaties gezocht
Daartoe werd maandag 24 februari een samenwerkingsovereenkomst getekend bij Villa Nova. Kolbe liet zich vervangen door onderwijscoach Saskia Nuij. Zij kreeg als eerste het woord van Hans Sluis, afdelingshoofd Groen. Nuij schetste de bijzondere situatie van de ondertekening terwijl het eerste minibosje al is aangelegd.
Ditmaal was projectleider Sandra Luppens aanwezig namens IVN samen met Joline de Weerdt, directeur regio Oost (Overijssel, Gelderland, Flevoland). ”Na dit jaar zullen er al honderd Tiny Forests in Nederland aangeplant zijn,” vertelde De Weerdt, ”waarvan ook een aantal op particulier initiatief.”
Nuij vertelde over het enthousiasme van de kinderen. Die hadden in de kinderraad al vanaf het begin van de jonge school gepleit voor meer bomen. Een vogeltelling destijds met Kolbe leverde alleen maar een aantal kraaien op. Met een Tiny Forest wordt de biodiversiteit versterkt dat ook op de vogelstand invloed kan hebben. De Weerdt gaf tenslotte aan hoe de kinderen zich kunnen ontwikkelen van natuurtellers tot natuurvertellers en natuurherstellers. Dankzij het educatieve aspect van een Tiny Forest.

Zie ook:
IVN wijst Kampen aan voor Tiny Forests (video)
Eerste Tiny Forest in Kampen aangeplant (videoreportage)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x