Jaarlijks onderzoek borstkanker terug naar Kampen

Jaarlijks onderzoek borstkanker terug naar Kampen

Nieuws 0 Comment

Verplaatsing naar Zwolle resulteerde in lagere opkomst bevolking

De verplaatsbare unit van Bevolkingsonderzoek Oost komt weer in Kampen te staan. Vrouwen uit Kampen en omgeving hoeven voor het jaarlijkse bevolkingsonderzoek naar borstkanker vanaf volgend jaar niet meer naar Zwolle. De opgelegde gang naar het vaste onderzoekscentrum bleek een te hoge drempel op te werpen. Dat resulteerde in een meldpunt en protest van toenmalig wethouder Spaan. Huidig verantwoordelijk wethouder Van der Sluis juicht de terugkeer van de bus toe.

Geen gewenning
Bevolkingsonderzoek Oost reageerde vorig jaar dat het ”even wennen” zou zijn om naar Zwolle te komen maar zag geen bezwaren in de verplaatsing van de onderzoeksfaciliteiten, zoals gemeld in een uitgebreide reportage in december (zie onderaan). Het college vroeg eind 2017 bij Bevolkingsonderzoek Oost in een gesprek aandacht voor de problemen en de kosten die het reizen naar Zwolle voor een aantal vrouwen met zich meebracht. Voorheen stond er een mobiel onderzoekscentrum in Kampen en IJsselmuiden voor het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. ”Nu de mobiele unit vanaf 2019 weer naar Kampen komt,” zegt Van der Sluis, ”kan iedereen die dat wil hier meedoen aan de preventiemaatregelen op dit vlak”.

Lagere opkomst
In een gesprek met wethouder Van der Sluis, als opvolger van wethouder Spaan, heeft Bevolkingsonderzoek Oost gisteren meegedeeld dat de mobiele unit de eerstvolgende onderzoekronde weer naar Kampen komt. Dit zal in het laatste kwartaal van 2019 zijn.
Bevolkingsonderzoek Oost laat weten dat ”de belangrijkste onderzoeksdoelstelling het verlagen is van sterfte aan borstkanker door dat vroegtijdig op te sporen. Dit heeft absolute prioriteit. We hebben daarom besloten vrouwen uit gemeente Kampen vooralsnog weer te gaan uitnodigen op een mobiel onderzoekscentrum in de gemeente Kampen.”

Mederwerkers van Bevolkingsonderzoek Oost.

Veel vragen
Het verplaatsen van het periodieke onderzoek van Kampen naar Zwolle riep zoveel vragen op, dat Bevolkingsonderzoek Oost een afspraak maakte met de dienstdoende wethouder om na het onderzoek in Kampen samen de opkomstcijfers te evalueren. Men constateerde dat de gemiddelde opkomstdaling van vrouwen vanuit Kampen en IJsselmuiden groter was dan verwacht (in 2015 80,7% resp. 85,2% vs. in 2017 71,5% resp. 78,5%). Bij het meldpunt van gemeente Kampen kwamen negentig meldingen binnen.
In plaats van over twee jaar over het vervolg te besluiten, is dat nu na een jaar gebeurd. Zonder enige financiële toezegging aan of van enige partij. Burgemeester Koelewijn, die eveneens verheugd is, verzekert dat ” er niet met geld is gewapperd”.

Zie ook:
Kamper meldpunt voor naar Zwolle verplaatst onderzoek borstkanker (video – dec. 2017)

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x