Hoe gelukkig zijn wij in Kampen?

Hoe gelukkig zijn wij in Kampen?

Nieuws 0 Comment

Onderzoek toont geen grote verschillen met Nederland


In een burgerpeiling is in het najaar van 2016 de beleving van Kampenaren onderzocht met betrekking tot hun geluk, hun leefsituatie en hun ervaring met hun woon- en leefomgeving en met de gemeente. Een denktank van de Erasmus Universiteit in Rotterdam presenteerde in juni de uitkomsten. Met kennis van de aspecten die samenhangen met de geluksbeleving van haar inwoners kan gemeente Kampen bepalen hoe zij hieraan bij kan dragen, aldus het rapport.

Definitie en benadering
De onderzoekers van EHERO (Erasmus Happiness Economics Research Organisation) noemen drie invullingen van het begrip ’gelukkig zijn’. Allereerst ons goed voelen (positieve emoties ervaren), vervolgens tevredenheid met ons leven (bijvoorbeeld met wat we bereikt hebben) en als derde kan met geluk bedoeld worden dat we een betekenisvol of zinvol leven leiden. Geluk is subjectief en moeilijk objectief waarneembaar. De gelukswetenschap heeft geconstateerd dat geluk het beste kan worden gemeten door simpelweg mensen een rapportcijfer te laten geven voor hun algemene geluksbeleving.

Beleving geluk per buurt

Relevantie en onderscheid
Het belang van onderzoek naar geluk zit ’m allereerst in het belangrijke doel op zich dat geluk vormt voor veel mensen. Gelukkig zijn heeft veel voordelen zoals doorgaans de betere gezondheid van gelukkige mensen en het meer open staan voor verandering en nieuwe ideeën. Daarnaast zijn gelukkige mensen productiever, meer sociaal betrokken en betere belastingbetalers. Er zijn drie aspecten van geluk in Kampen onderzocht: levenstevredenheid, zinvolheid en de geluksbeleving van gisteren. Daarmee wordt een algemene beleving naast een tijdelijke momentopname gezet. Inkomen, werkloosheid, een fijne buurt en een goede gezondheid zijn voorbeelden die bijdragen aan een positievere geluksbeleving zoals bijvoorbeeld eenzaamheid dat vermindert.

Gezondheid in Kampen

Lokale uitkomsten
De deelnemers aan het onderzoek in Kampen geven hun leven gemiddeld een rapportcijfer 7,74 en dat is precies hetzelfde als het landelijk gemiddelde. 88% van de groep geeft het leven een 7 of hoger. Dat lijkt veel maar betekent wel dat nog altijd 12% (ongeveer één op de acht deelnemers) zich niet of minder gelukkig voelt. Eén op de twintig personen geeft het leven zelfs een onvoldoende. In het onderzoek zijn allerlei omstandigheden en factoren uitgesplitst. Daarop wordt in deel 2 van deze korte artikelserie dieper ingegaan. Het onderzoek maakt onder andere onderscheid in deelgebieden binnen Kampen, zoals de grafiek hierboven laat zien. Samengevat blijken de inwoners van de gemeente Kampen relatief gelukkig te zijn, maar zijn er ook mogelijkheden om omstandigheden te verbeteren. Daarover later meer.

Grafiek Geluk NL

Zie ook:
Wat is geluk? (Geluksdoctorandus)
Kennis- en expertisecentrum EHERO gelanceerd (juni 2012)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x