Onderzoek naar restanten oude schans (bolwerk)

Onderzoek naar restanten oude schans (bolwerk)

Nieuws 0 Comment

Terrein Buitenwacht archeologisch onderzocht alvorens plannen vast te stellen

In het proces naar de invulling van het braakliggende Buitenwachtterrein wordt een volgende stap gezet. Om daarmee volgende stappen te kunnen bepalen. Woensdag negen mei wordt het terrein afgesloten en onderzocht op restanten van het oude bolwerk dat daar gelegen zou hebben. Er wordt geofysisch onderzoek verricht en parkeren op het terrein voor het station zal die dag niet mogelijk zijn.

Speciale apparatuur
Het in bodeminformatie gespecialiseerde bureau Medusa en het archeologisch adviesbureau RAAP voeren het onderzoek uit. Daarbij zal ”een soort echo gemaakt worden van de bodem om te achterhalen of er nog restanten van het oude bolwerk in het gebied aanwezig zijn,” laat de gemeente weten. Specifieker geeft ze aan dat “een soort slee, waarin speciale apparatuur is bevestigd, over het hele gebied getrokken zal worden om alles goed in kaart te kunnen brengen.” Aftredend wethouder Veldhoen noemt het onderzoek ”een belangrijke stap op weg naar een concreet plan voor het gebied. Met de onderzoeksinformatie kan bepaald worden of en waar gegraven kan worden. En of er een kans bestaat dat de resten van het oude bolwerk eventueel een beetje zichtbaar gemaakt kunnen worden.”

Wethouder Veldhoen laat inwoners aan het woord tijdens een informatieavond.

Lange voorgeschiedenis
Aan het proces tot herinrichting van het gebied gaat een lange voorgeschiedenis vooraf. En veel discussie die nog steeds gevoerd wordt. Nadat in mei 2010 uitgaanscentrum De Buitenwacht volledig afbrandde, werd het terrein na lange onderhandelingen in mei 2015 overgedragen aan de gemeente in de persoon van Gerrit Jan Veldhoen (zie onderaan). Daarna werden diverse plannen gemaakt en bediscussieerd met ondernemers en inwoners (zie onderaan). De gemeente wil met de herinrichting het gebied een “kwaliteitsimpuls” geven. Het moet een gebied worden waar het ”fijn is om te verblijven” met 300 parkeerplaatsen en een optie op 30 extra. Alvorens de ontwikkelingsrichting uit te werken naar een concreet plan, is onder andere dit archeologisch onderzoek nodig. Volgens sommige kenners van de geschiedenis van Kampen zou op die plaats geen bolwerk hebben gelegen om de stad Campen te beschermen tegen de vijand. Onderzoek zal het uitwijzen.

Op het braakliggende terrein kan 9 mei niet geparkeerd worden.

Verkeerde benaming
In de communicatie van de gemeente en andere organisaties wordt van meet af aan de benaming bolwerk gebezigd. Dat is niet juist. Op het terrein van de Buitenwacht heeft een zogenaamde schans gelegen. Dit type verdedigingswerk werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog veel toegepast om de vijand al voor de stadsmuren tegen te houden. Schansen werden gemaakt van afgegraven aarde en hadden doorgaans de vorm van een vierpuntige ster. Beide elementen zijn nog te herkennen in het terrein nu dat braak ligt. De ingeslopen foutieve term bolwerk is de Nederlandse benaming voor een bastion, een uitbouw op de hoeken van een verdedigingswerk. Deze aarden of stenen uitbouw kon aan de punten van een schans staan of van een stadspoort. Bij de Broederpoort aan parkzijde is dit, ondanks de afgravingen, nog te herkennen aan het terugbuigende voetpad voor de poort. Aan de onderzoekbureaus de uitdaging om hierover als eerste correct te communiceren.

Een stadspoort waarlangs (buiten de foto) het pad over het vroegere bolwerk loopt.

Zie ook:
Veel interactie en denkrichtingen op informatieavond (jan. 2018)
Wordt IJsselmuiden parkeerplaats voor Kampen? (mei 2017)
Terrein Buitenwacht eindelijk overgedragen (mei 2015)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x