Onderzoeken Nieuwe Buitenhaven duren voort

Onderzoeken Nieuwe Buitenhaven duren voort

Nieuws 0 Comment

Baggerwerk ligt nog steeds stil – deze week nieuwe monsters

Eind oktober dook er onverwachts verontreiniging op in een hoek van de Nieuwe Buitenhaven. Daarop werden de baggerwerkzaamheden stil gelegd. In november volgde nieuw onderzoek en dat wordt nu vervolgd met nieuw onderzoek. De analyse van die bodemmonsters wordt ”versneld uitgevoerd”, laat de gemeente weten.

PAK
Nadat Kamper Nieuws ’s ochtends voor de derde achtereenvolgende week informeerde naar de onderzoeksresultaten van inmiddels bijna tien weken geleden, kwam de gemeente in de namiddag met een persbericht. Het tweede onderzoek heeft de resultaten van het eerste bevestigd, te weten dat er in de hoek van de haven een sterk verhoogde concentratie PAK en zware metalen in de sliblaag is aangetroffen.
De omvang van de verontreiniging is nog niet geheel in beeld. Daarom worden er donderdag en vrijdag nieuwe slibmonsters genomen in de hoop vervolgens de afronding van het baggerproject te bepalen.

Slib
Behalve in de hoek van de haven onder het havenkantoor is er ook in het midden van de haven verontreinigd slib aangetroffen. Daar blijkt de sliblaag ook een verhoogde concentratie aan zware metalen te bevatten. Daaromheen worden ook enkele slibmonsters genomen om ”het beeld van de slibkwaliteit op de havenbodem completer te maken”.
Met een versnelde analyse van de uitkomsten van dit derde onderzoek moet over een paar weken het beeld van de verontreiniging bekend zijn. Dan kan er meer gezegd worden over de afronding van het baggerproject in de Nieuwe Buitenhaven, waar het in bijna alle andere havens voltooid is..

Bij de ingang van de Nieuwe Buitenhaven wordt het baggerproject voortgezet.

Zie ook:
Nieuwe Buitenhaven blijft vooralsnog afgesloten (nov. 2018)
Vervuiling vertraagt baggeren Buitenhaven (okt. 2018)
Periodiek baggeren Kamper havens gestart (sept. 2018)

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top