Kunstwerk in Stationskwartier: ’De Onmisbare’

Kunstwerk in Stationskwartier: ’De Onmisbare’

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Molecuul kunstenaar Joep van Lieshout lokt diverse bijnamen uit

De nieuwste wijk van Kampen heeft nu ook haar kunstwerk. Joep van Lieshout ontwierp een grote molecuul waarin menigeen iets anders ziet. De beroemde beeldhouwer was zelf aanwezig bij de oplevering, die wethouder Van der Sloot verrichtte. Bij gebrek aan een doek werd er niets onthuld. De levensgrote suikermolecuul (C6H2O6) voor station Kampen-Zuid drukt volgens Van Lieshout een ”groeiende beweging” uit.

Commissiekeuze
In tegenstelling tot de kunstwerken in de nieuwe wijk Onderdijks, is het kunstwerk in het Stationskwartier de keuze van een commissie geweest. In Onderdijks zijn de eend, het hert en de karper in samenspraak met de bewoners tot stand gekomen. ’De Onmisbare’ voor station Kampen-Zuid is gekozen door een ad hoc commissie onder voorzitterschap van Henk Laarakkers. De gemeentelijke landschapsarchitect Hanneke Toes was één van de leden. Zij was ook nauw betrokken bij de Trekvaartzone (zie onderaan) die opnieuw meeding voor een landschapsprijs.

Een advertentie in BK-informatie, het vakblad voor beeldend kunstenaars, leverden 110 inzendingen op. Na twee lange middagen werd drie sollicitanten gevraagd een schetsontwerp aan te leveren. Atelier Van Lieshout kreeg de opdracht en ging aan de slag. Sinds 1996 opereert Joep van Lieshout onder deze naam met een aantal kunstenaars in Rotterdam.

V.l.n.r. Dick Spijker, Irma van der Sloot, Joep van Lieshout en Henk Laarakkers.

Glucosemolecuul
Criteria bij de keuze waren een relatie met beweging en met mensen en een relatie tot de stad en de (nieuwe) wijk. Van Lieshout kwam tot een menselijk molecuul, wezenlijk voor ons bestaan. Een suikermolecuul is volgens de wereldwijd exposerende kunstenaar ”de oorsprong van het leven, en een energiebron, dat voortkomt uit zonlicht, bladgroen en water”. Irma van der Sloot schetste het ”gedoe” dat het kunstvoorstel had gegeven met als climax een uitgebreide raadsvergadering over dit voorstel. De financiering is grotendeels afkomstig van de provincie voor inrichting van de wijk.

Een vijf meter hoog kunstwerk van massief brons is praktisch niet haalbaar. De coating van het kunstwerk bestaat uit een legering van brons en koper. De kunsthars met gemalen brons geeft het de roestkleur. Van Lieshout als Van der Sloot zijn trots op het kunstwerk. Laarakkers schetst het als een mooi robuust werk dat vanuit het station levendig oogt en vanuit de wijk statischer. De benamingen die het kunstwerk in de volksmond krijgt, vindt hij geweldig, zoals poedel en teddybeer. Met een derde benaming kan Van Lieshout thuis komen in Amerika, waar hij momenteel twee exposities heeft: Mickey Mouse.

'De Onmisbare' - kunstwerk tussen station en wijk.

Zie ook:
Trekvaartzone: natuuroase in nieuwbouw (video)
Bewoners Onderdijks betrokken bij ontwerp

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x