Overdadige verlichting ’s nachts bij bedrijven

Overdadige verlichting ’s nachts bij bedrijven

Nieuws, Regionaal, Zakelijk 0 Comment

Veel onnodige lichtvervuiling en energieverspilling in Overijssel

Ruim 70% van de bedrijven in Nederland houdt de verlichting onnodig aan in de nacht, aldus de Natuur en Milieufederaties (NMF’s). In Overijssel geldt dat zelfs voor 80%. De NMF’s hebben afgelopen weken ruim 1300 bedrijven in Nederland ‘s nachts gefotografeerd in aanloop naar de Nacht van de Nacht die eind oktober weer plaats vindt.

Binnen en buiten
”Het is absurd hoeveel bedrijven ’s nachts lichten laten branden,” zegt Annie van de Pas, directeur van de NMF’s. En er is een simpele oplossing volgens haar: “Door sensors aan te brengen wordt verlichting automatisch gedoofd en springt het aan bij onraad.”
Willekeurig in meerdere gemeentes in alle provincies zijn 1.327 bedrijven gefotografeerd. Van die bedrijven had 72% onnodige verlichting branden. Bij 48% brandde de binnenverlichting, bij 38% de buitenverlichting en 14% van de bedrijven had zowel binnen als buiten de verlichting branden. Bedrijven verspillen met onnodige nachtelijke verlichting jaarlijks zo’n 536 miljoen kWu, het stroomverbruik van 150.000 huishoudens.

Regionale verschillen
Provincie Overijssel komt met 80% boven het landelijk gemiddelde van 72% uit. De NMF’s fotografeerden in Deventer, Hengelo en Zwolle in totaal 157 bedrijven. De binnenverlichting brandde bij 36 procent en bij 38 procent stond de buitenverlichting aan. Meer dan een kwart van de bedrijven had zowel de binnen- als buitenverlichting branden.
Noord-Holland, waar bij 88% van de bedrijven ‘s nachts verlichting brandde, steekt met kop en schouders boven de andere provincies uit. Voor de binnenverlichting gold dat voor Zuid-Holland met 71%. De minste binnenverlichting brandde in de provincie Drenthe (28%). In Noord-Brabant werd de minst overdadige verlichting aangetroffen, 51% in totaal en slechts 15% onnodige buitenverlichting.
Reclameverlichting mag van 8 van de 10 Nederlanders ‘s nachts uit.

Veiliger gevoel
Om bij bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, wordt als meest genoemde reden “veiligheid, tegen inbraak” aangevoerd. Maar inbrekers hebben juist licht nodig, aldus de NMF’s, en licht dat door sensoren aangaat bij beweging, heeft een afschrikkende werking. Een onverlicht gebouw, waar bij onraad het licht plotseling aanspringt door een bewegingsdetector, trekt meer de aandacht dan een continue verlicht gebouw (Van Heusden, 2017).
Samen met Jacco Vonhof (MKB Nederland) sturen de NMF’s de gefotografeerde bedrijven een foto van hun verlichte pand, samen met aanbevelingen om het pand duurzamer en veilig te verlichten (zie onderaan).
“Uiteindelijk,” zo vat Annie van der Plas samen, “bespaart het geld, energie en zorgt voor een mooiere sterrenhemel in Nederland. Het is daarnaast ook beter voor (nacht)dieren en de gezondheid van mensen.”

Zie ook:
Beleef de nacht met cultuurZIEN en GroenLinks (2019)
Aanbevelingen voor bedrijven (Nacht van de Nacht)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x