Leerlingen De Fontein en De Zaaier in finale Tiny House Challenge

Leerlingen De Fontein en De Zaaier in finale Tiny House Challenge

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Leerzame ontwerpwedstrijd CWT Ontdekwerkplaats in Genemuiden

Vanaf januari hebben leerlingen van groep 8 op de basisscholen De Fontein in Kampen en De Zaaier in Kamperveen hard gewerkt aan zogeheten ’tiny houses’. Drie ontwerpen van de Kamper scholen hebben de finale gehaald van de Ontdekwerkplaats in Genemuiden. Vrijdagmiddag is de finale waarin 10 basisscholen met 47 ontwerpen meedingen naar de hoofdprijs: de echte bouw van het winnende ontwerp.

Ontwerpen
Juf Harma (De Zaaier) en aanstormend juf Maartje (De Fontein) hebben het er druk mee gehad. En niet in de laatste plaats de kinderen zelf natuurlijk. Sommigen gingen zo op in de uitdaging om een tiny house te ontwerpen, en op schaal te maken, dat ze soms na schooltijd nog doorwerkten. Janita (12) vertelt over het ontwerp volgens het bruine ’mood board’ en Renske (11) over het groene ’mood board’. Die ’brainstormsessies’ waren de eerste stap. De jonge ontwerpsters schetsen enkele eisen waaraan voldaan moest worden zoals een scheiding tussen badkamer en keuken. Om redenen van privacy en hygiëne moest daar minimaal een deur tussen zitten.

In groepjes van vier leerlingen zijn de ontwerpen gemaakt. Vanuit groep 6, 7 en 8 had De Fontein tien ontwerpen ingediend. Het ontwerp van Manoah, Eva, Emma en Sienna (allen 11) haalde de finale. Maartje loopt stage bij De Fontein voor haar opleiding aan de PABO en dat sloot mooi aan bij dit project. Daarin participeert ook de PABO naast vele andere partners van de CWT Ontdekwerkplaats. CWT staat voor Centrum voor Wetenschap en Techniek en wil jongeren enthousiast maken voor techniek. Bedrijven en organisaties participeren in het programma en de faciliteiten die de Ontdekwerkplaats aanbiedt met ene toegevoegde waarde voor het onderwijs.

De leerlingen van De Zaaier in Kamperveen bij hun ontworpen tiny houses voor de Tiny House Challenge van de CWT Ontdekwerkplaats in Genemuiden.

Plattegronden
Het traject startte in januari met een introductiemiddag in Genemuiden. Daarna werd er op school een ontwerp en plattegrond gemaakt. Het werken op schaalgrootte was een lastige opgave. Bij De Zaaier is het ontwerp zelfs op de grond in de hal uitgetekend. De sporen zijn nog steeds zichtbaar. Alle groepen presenteerden hun ontwerp op hun school die opgenomen werden en naar Genemuiden gestuurd. Hieronder staat de presentatie van de aanstormende technische talenten van De Fontein.

Vervolgens gingen de leerlingen met de plattegronden terug naar Genemuiden waar ze in een vergadering besproken werden. Daarna volgde het bouwen van de maquettes op school. Tot in de details van piepkleine stopcontacten zijn terug te vinden in de gerealiseerde ontwerpen. Deze worden allemaal uitgestald in Genemuiden, voorafgaand aan de finale. Op Twitter staat één van de ontwerpen van De Zaaier. Op Facebook zijn ze bij De Fontein flink aan het bouwen c.q. knutselen.

Enkele leerlingen van De Fontein in Kampen met hun ontworpen tiny house voor de Tiny House Challenge van de CWT Ontdekwerkplaats in Genemuiden.

Handvaardigheid
Behalve het idee achter tiny houses en het ontwerpen daarvan, leerden de leerlingen in Genemuiden ook praktische zaken als schilderen, behangen en thema’s als energie en installatie. De leerlingen hebben er heel veel van geleerd maar vooralsnog niet de droom van een baan in de techniek opgedaan.

De meiden willen nog steeds graag juf worden of de zorg in. Wel kunnen ze hun vader nu goed helpen, bijvoorbeeld bij het vervangen van de lampen door LED-verlichting in de stal. Of een Kamper ontwerp straks als een echt tiny house gebouwd wordt, zal de finale uitwijzen.

Zie ook:
SmdB De Fontein timmert aan de weg (2021)
Hilde Palland overhandigt koffertje aan SmdB De Zaaier (2022)

De presentatie van enkele leerlingen van De Fontein van hun ontwerp voor de Tiny House Challenge bij de CWT Ontdekwerkplaats in Genemuiden.
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x