Oogcafé nu ook in Kampen

Oogcafé nu ook in Kampen

Nieuws 0 Comment

Lotgenotenbijeenkomst blijkt in behoefte te voorzien

Voor het eerst is er afgelopen week in Kampen een Oogcafé georganiseerd. Het treffen in ’t Ukien mocht zich verheugen in een grote belangstelling. Er werd informatie uitgewisseld en meteen lief en leed gedeeld. Er meldden zich ook enkele betrokkenen zonder visuele beperking. Die ”extra ogen” werden ook van harte welkom geheten.

Particulier initiatief
In andere plaatsen wordt al vaker een Oogcafé georganiseerd. Clary Fidder en Klarinne Labooy-Koole namen het initiatief om ook in Kampen een Oogcafé te organiseren. Fidder was aangenaam verrast door de opkomst van zo’n vijftig personen. Eerder maakte ze bijeenkomsten mee waar in aanvang maar vijf personen kwamen opdagen.
Sommige bezoekers in ‘t Ukien kwamen uit de omgeving van Kampen. Hetty de Groot, werkzaam voor Bartiméus, had zelfs drie personen meegenomen. Bartiméus is een landelijke organisatie die advies en ondersteuning biedt aan mensen die slechtziend of blind zijn. Fidder is gastvrouw bij Bartiméus op de locatie in Zwolle.
Labooy is actief bij de Oogvereniging, een patiënten- en belangenvereniging voor mensen die slechtziend of blind zijn. Voor hen bestaan er vele hulpmiddelen waarvan de bekendste de (blinden)taststok en de blindengeleidehond zijn. Fidder is met haar trouwe viervoeter Simba gekomen.

Openbare ruimte
De andere aanwezige hulphond is nu in opleiding voor ‘diabetes alert dog’. Later volgt nog de training voor blindengeleidehond. Tijdens de voorstelronde komen tal van oogaandoeningen aan de orde en de verhalen roepen herkenning op.
Als de openbare ruimte ter sprake komt, komen al snel de hekjes bij de Broederpoort ter sprake. Deze moeten fietsers vanuit het Stadspark afremmen en kregen al eerder commentaar (zie onderaan). Ze zijn inmiddels iets ruimer herplaatst maar nog altijd in de donkere kleur die past bij de omgeving. In het Oogcafé wordt echter voor een witte kleur gepleit om ze zichtbaarder te maken.
Een andere bezoeker vertelt over de lantaarnpaal die bij de herinrichting van de Ebbingestraten midden in een geleidetegel voor blinden was geplaatst. Al met al bleek er genoeg stof tot praten voor de aanwezigen van 35 tot 93 jaar. Een percussieliefhebber uit Elburg werd gewezen op de Bikkels (zie onderaan), die zich op 5 oktober presenteren.

De hulphond die nog volop in opleiding is.

Inmiddels is er een volgend Oogcafé gepland in ’t Ukien op dinsdag 5 november van 10u tot 12u. Bezoekers kunnen dan weer ervaren dat er veel lotgenoten in de directe omgeving zijn, zoals dit eerste Kamper Oogcafé liet zien.

Zie ook:
Stop voor de Witte Stok (video)
Inzamelingsactie De Bikkels succesvol
”Verbetering veiligheid” fietsers bij Broederpoort pakt averechts uit

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top