Oogstdag Kamperveen toont boerenambacht van weleer (video)

Oogstdag Kamperveen toont boerenambacht van weleer (video)

Nieuws, Video 0 Comment

Van oude trekkers en dorsmachines tot verhalen van toen

Tussen de Oogstfeesten op de boerderijmusea van Oldebroek en Kampereiland, is er in Kamperveen voor het tweede jaar een Oogstdag gehouden. Een waar feest voor de liefhebber van het boerenambacht of gewoon van (heerlijke) ambachtelijke producten. Terwijl de kinderen zich vermaakten in het zand en het water haalde burgemeester en boerenzoon Bort Koelewijn herinneringen op uit zijn jeugd.

Trutjeshoek
Als ware het om de eerste natte editie van vorig jaar te compenseren, werkte het weer dit jaar volop mee. Onder een stralende zon stonden aan de rand van Zuideinde (Kamperveen) op een groot veld aan de Wittensteinse Allee talloze oude trekkers opgesteld samen met een oude landbouwmachines zoals een (werkende!) dorsmachine en oude ploegen.

Het terrein, ookwel bekend als de Trutjeshoek, is de afgelopen jaren beetje bij beetje aangekocht door Aalt en Dirkje van den Hul. De drijvende krachten achter de Oogstdag willen op de grond gewassen van weleer verbouwen, zoals rogge, gerst en boekweit. Tijdens de Oogstdag werden de gewassen op traditionele wijze gerooid, gedorst en geoogst.

De foodtruck van (h)eerlijk uit de streek.

Natuur
Behalve oude trekkers, machines en ambachten ziet Aalt van den Hul ook graag aandacht voor een ”evenwichtige natuur”. Tegenover Locourant vertelt hij dat ”dat van groot belang is voor mens en dier” en dat ”wij ons moeten inzetten om de natuur een handje te helpen – voor onszelf èn de volgende generaties.”

Bianca Bastiaan uit ’s-Heerenbroek sluit daar naadloos op aan met haar nieuwe productenlijn ’(H)eerlijk uit de streek’. Als één van de eersten had zij een kraam gehuurd. Uit Zwolle kwamen er bierbrouwers en in andere kraampjes was fruit, vis, advocaat en eigen gemaakte jam te koop. Behalve een kleine reservering voor volgend jaar, gaat de opbrengst naar Stichting Present die behalve in Kampen ook in Oldebroek zit.

De landbouwdieren van weleer ontbraken niet op de Oogstdag Kamperveen.

Paarden
Kinderen vermaakten zich onder de stralende zon op de stormbaan of het springkussen en in het grote zwembad. Bort Koelewijn opende ’s morgens de Oogstdag als burgemeester van Kampen waar Zuideinde deels onder valt.

Tegenover RTV IJsselmond vertelt hij over zijn jeugd op de boerderij. Zijn moeder zag de overgang van paard naar trekker helemaal niet zitten. De paarden werden op de Oogstdag niet meer voor de ploeg gespannen. Zij hoefden alleen maar ritjes met kinderen te maken en beleefden daarmee ook een ontspannen dag. Net als de vele bezoekers.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x