Nieuw leven hoog boven de Natuurspeelplaats

Nieuw leven hoog boven de Natuurspeelplaats

Natuur, Nieuws 0 Comment

Ooievaars hebben de weg teruggevonden naar de Stadsburgerweyden

Zoals het ernaar uitziet, zijn er ooievaarskuikens geboren in het nest boven de Natuurspeelplaats en de Stadsburgerweyden. Voorgaande jaren liep het mis en kwam het niet tot broedsel in het ooievaarsnest. Acht jaar geleden werd het nest gemaakt op een boom die gekapt moest worden. Twee maanden geleden kwam een mannetje het nest gereed maken. De Stadsburgerweyden is daarmee weer het hoogtepunt van natuur.

Boombehoud
Een opgetogen Hanjo IJkhout, initiator en beheerder van de Natuurspeelplaats, meldde een paar weken geleden al aan Kamper Nieuws dat het ooievaarsnest weer bevolkt is. De ’jongens van groen’, zoals hij de gemeentewerkers van de buitendienst graag noemt, hadden acht jaar geleden goed meegedacht toen een boom aan de rand van de Natuurspeelplaats een rotte plek vertoonde. Eén van de twee stammen werd afgezaagd en de ander ingekort.
Daarop werd een stenen schotel geplaats, die gevuld met bloemen in de binnenstad hebben gestaan. De kom werd bekleed met mos en takken. Gaten zorgen voor waterafvoer. Bij een afgeschreven populier voor de kinderboerderij en de buitendienstpost hadden de ’jongens van groen’ een paar jaar geleden ook besloten die niet rücksichtslos te kappen. Van de boomtop heeft houtkunstenaar Everardus Smit toen een haansculptuur gebeeldhouwd (zie onderaan).

Ooievaars
In de omgeving van Kampen zijn er meer ooievaarsnesten op hoge palen te vinden. In Veecaten was eerder publiek welkom bij het ringen, meten en wegen van ooievaarsjongen (zie onderaan). Het duurde even voordat de ooievaars de weg hadden gevonden naar de Stadsburgerweyden. Vier jaar geleden strandde een ooievaar voor het eerst tijdens zijn route bij de Natuurspeelplaats.
Drie jaar geleden hadden twee stelletjes hun oog laten vallen op het nest en dat werd slaande ruzie. Vorig jaar heeft een mannetje weken zitten wachten maar het vrouwtje kwam niet opdagen. Ooievaars blijven in beginsel hun partner trouw. Dit jaar verliep alles naar wens. Ooievaars leggen zo’n drie tot vijf eieren waar ze dan een maand op broeden. Het mannetje verzorgt in die tijd het vrouwtje.

Doorkijk van de Natuurspeelplaats naar de Stadsburgerweyden

Stadsburgerweyden
De jongen blijven zo’n twee maanden op het nest en proberen dan uit te vliegen. Vervolgens zorgen de ouders nog een maandje voor ze en dan komt het grote moment van uitvliegen en zelfstandig worden. Dit nest is een primeur voor de Stadsburgerweyden.
Het grasland waar vroeger de stadsboeren hun koeien mochten weiden, grenst aan de noordrand van het Stadspark. Het maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur. Het historische land kent een grote diversiteit aan planten en kleine dieren en is rijkelijk voorzien aan flora en fauna. Het ecosysteem in de gemeente wordt aldus gestimuleerd. De ooievaars profiteren ervan en nu ook hun nageslacht.

Zie ook:
Afgeschreven populier wordt kunstwerk (video – 2021)
Ooievaarsjongen geringd, gemeten en gewogen (video – 2019)
Jeugdraad Elburg op verkenning bij Natuurspeelplaats (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x