Kamper betrokkenheid bij oorlogen

Kamper betrokkenheid bij oorlogen

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

cultuurZIEN verdiept zich in vijf aspecten op weg naar 75 jaar Bevrijding

Woensdag start de eerste van vijf cursusavonden waarop cultuurZIEN diverse aspecten uitlicht van oorlog en de stad Kampen. In april staat Nederland in het teken van 75 jaar Bevrijding. Tot het weekend van 17 en 18 april verdiept Carin Koopman (cultuurZIEN) zich elke woensdagavond in een onderwerp, te beginnen met de oorlogen waarbij Kampen betrokken is geweest.

1. Kampen in oorlog woensdag 11 maart
Op de eerste avond passeren de verschillende oorlogen, waarbij Kampen betrokken is geweest, de revue. Van oorlogen met lokale heren via opstand tegen de landsheer eindigt de avond met bezettingen van de stad door buitenlandse troepen.
Hoe verder de avond vordert richting heden, hoe minder zeggenschap de stad blijkt te hebben over de oorlogsvoering.

2. Kampen vestingstad woensdag 18 maart
Aan de monding van de IJssel had Kampen als enige stad een brug over de rivier. In oorlogstijd waren de strategische ligging (en het bezit) van een brug voldoende redenen voor inname van de stad. De vestingwerken moesten daarom goed worden onderhouden.
Of dat ook gebeurde, hoort u deze avond.

3. Vrouwen in verzet woensdag 25 maart
Zeker wat betreft oorlogen, gaat geschiedenis vrijwel alleen over mannen. Vijfenzeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog, de laatste oorlog in Nederland tot op heden, vestigen we de aandacht op de rol van vrouwen tijdens gewapende conflicten.
Deze avond hoort u welke vrouwen dat waren in Kampen en omgeving.

4. Relicten van voorbije strijd (fietstocht) woensdag 1 april
De komst van de zomertijd maakt het weer mogelijk om er ’s avonds op uit te trekken. Op één april gaan we op de fiets langs overblijfselen van oorlogsvoering in het verleden. Het Kamper station werd in de 19e eeuw gebouwd op de restanten van een 16e-eeuwse schans voor de stadsbrug (zie onderaan). Vanaf deze schans voert de fietstocht langs de stadsmuur met torens, bolwerken en het oude schootsveld van de stad aan landzijde.
U hoort deze avond over monniken, wolfskuilen en kanonnen. Uit modernere tijd komen kazernes en een enkele kazemat aan bod (zie onderaan).

5. Joods leven in Kampen (wandeling) woensdag 8 april
In deze stadswandeling komt een volledig verdwenen episode van de Kamper cultuur ter sprake. Tijdens de wandeling worden er verhalen verteld over joodse inwoners van Kampen. Hoe zij verdreven werden uit het middeleeuwse Kampen en hoe zij terugkeerden op verzoek van het stadsbestuur eind 16e eeuw.
Verder gaat het deze avond over de bloei van de Israëlitische Gemeente in Kampen en over de teloorgang in de 20e eeuw.

Deelname
Inschrijven kan voor de gehele cursus of per avond per e-mail via kunst@cultuurZIEN.nl of telefonisch via 038-3311024. De deelnamekosten per avond bedragen €25,- p.p. en voor de gehele cursus van vijf avonden €100,- p.p.. Per avond zijn er maximaal vijftien deelnemers. De cursuslocatie is buurthuiskamer ’t Brieschend Peerd aan de Buitennieuwstraat 17 van 19u30 tot 22u00.

Zie ook
SSK verzoekt opheffing monumentenstatus kazemat
Onderzoek naar restanten oude schans (bolwerk)
Chanoekaviering bij voormalige Kamper synagoge (video)
Verspreid eert Kampen haar oorlogsslachtoffers

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x