Boeiende stadswandeling Maand van de Geschiedenis

Boeiende stadswandeling Maand van de Geschiedenis

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

cultuurZIEN trekt met reporters van oost naar west door Kampen

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Het thema is dit jaar Oost/West. Daarop organiseerde cultuurZIEN een stadswandeling om Kampen op een oorspronkelijke wijze te doorkruisen. Carin Koopman trok met reporter Femke Knoop en fotografe Rachelle Stoffels door Kampen – van oost naar west.

Exclusief
De verscherpte coronarestricties maakten een groepswandeling onmogelijk. Met deelnemers zou de groep te groot worden dus trok Carin Koopman, voortrekster van cultuurZIEN, samen met één van de reportageteams van de Maand van de Geschiedenis door Kampen. Niet volgens de gebruikelijke lijn evenwijdig aan de IJssel door de binnenstad maar haaks erop.
Carin verwelkomde Femke en Rachelle bij het station waar ze meteen van wal stak over het feit dat het station feitelijk buiten Kampen ligt. Ze laat een oude kaart zien en verklaart de hoogteverschillen in het omliggende gebied aan de hand van de vroegere dijken en de schans voor de (oude) brug.
Over die Stadsbrug loopt het gezelschap oostwaarts en op de Plantage wijdt Carin uit over de markten die rondom die plek en het Oude Raadshuis wordt en werden gehouden. Met het zicht op het vroegere klooster, komt op de Broederbrug het katholieke kerkhof achterin IJsselmuiden ter sprake. Feitelijk ligt die ook op de lijn oost -west.
Die lijn wordt vervolgd door de Broederstraat waar Carin eerder een ontdekking deed die ze nog in onderzoek heeft. Onder de Broederpoort door eindigt de exclusieve stadswandeling, na talloze weetjes, in het Stadspark met het zicht op Villa Poortenaar. Daar stroomde ooit het water tussen de later met kantoren dichtgebouwde gewelven door.

Villa Poortenaar in het Kamper Stadspark.

Stadsarchief
In Kampen zijn er weinig organisaties die aandacht schenken aan de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar zijn dat enkel het Stadsarchief en cultuurZIEN. Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert, samen met veel partners, deze maand oktober voor de negende maal de Maand van de Geschiedenis, die zijn zeventiende editie beleeft.
Femke Knoop heeft geschiedenis gestudeerd in Groningen en doet verslag voor de Maand van de Geschiedenis. Eerder was ze in Assen en na Kampen volgt nog een bezoek aan Arnhem. Rachelle Stoffer studeerde Fotografie en beide, exclusieve, deelneemsters aan de stadswandeling luisterden geboeid naar de verhalen en geschiedenis van Kampen.
Gebaseerd op het thema oost/west heeft cultuurZIEN een website gemaakt vol verhalen, video’s, achtergrond informatie en creatieve opdrachten. Kamper laken vond zijn weg naar Indianen in Noord-Amerika en van dichterbij kwamen vele emigranten van Duitse komaf, die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Kampen.

De Broederpoort aan de Broederstraat.

Website
De website Kampentussenoostenwest.nl ging op 1 oktober online als Kamper aftrap voor de Maand van de Geschiedenis. Vergelijkbaar met de digitale stadswandeling over de Kamper ziekenzorg (zie onderaan), wordt ook de stadswandeling van oost naar west door Kampen gedigitaliseerd. Iedereen kan ‘m straks bij cultuurZIEN meelopen vanachter het coronaveilige beeldscherm.

Zie ook:
Sekseverhoudingen tijdens Maand van de Geschiedenis (2019)
Onderzoek geschiedenis Kampen voortgezet (2018)
Stadswandeling online over ziekenzorg in Kampen (video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x