G Suite nader toegelicht tijdens Open Coffee

G Suite nader toegelicht tijdens Open Coffee

Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Maandelijkse netwerkbijeenkomst bespreekt Cloudoplossing


Vandaag is het de eerste woensdag van de maand. Dat betekent dat het vorige week de laatste woensdag van de maand was. Dat betekent dat er weer een bijeenkomst van Open Coffee Kampen op de agenda stond. Op de agenda van de Stadskazerne en van diverse ondernemers uit Kampen en omgeving. Dennis Bijl, directeur van MacHelp, lichtte G Suite toe, een pakket kantoorapplicaties in de cloud. Voor en na de lezing was er gelegenheid tot netwerken.

Werken in de cloud is in. Niet meer werken op een lokale machine met dataopslag op een eigen, fysieke harde schijf. Maar werken via internet waarbij de data op afstand op een server wordt opgeslagen en beveiligd. Ook software (programma’s) kunnen op een remote server draaien en er zijn diverse kantoorapplicaties beschikbaar waarmee men in de cloud kan werken, zoals dat heet. De bekendste zijn Office365 van Microsoft en G Suite van Google.

De deelnemers aan Open Coffee Kampen komt voor en na de bijeenkomsten samen in in café Paatje van de Stadskazerne.

Na beneden in het leescafé koffie besteld en verzameld te hebben, liepen de ruim twintig aanwezigen naar het auditorium een verdieping hoger. Daar wachtte Dennis Bijl hen op die na een korte inleiding over werken in de cloud nader inging op G Suite. Hij liet de programmatuur zien die G Suite in zich heeft, zoals een tekstverwerkings-, een spreadsheet- en een presentatieprogramma. Tot een paar weken terug stond het pakket bekend als Google Apps en het is Bijl niet bekend waarom Google de naamswijziging doorgevoerd heeft. Wel weet hij duidelijk te maken dat het werken met G Suite veilig is.

Dat was één van de vragen die uit de zaal kwam. Bijl geeft aan dat Google niet door de inhoud van documenten struint, zoals Microsoft dat wel doet. Alle servers van Google staan in Europa waarmee het onder de strenge Europese privacywetgeving valt. “Daarnaast werkt Google hard aan vertrouwen”, zo vertelt Bijl, ”verzekert het bedrijf dat jouw data jouw data blijven en Google houdt zich nog steeds aan de Safe Harbor afspraken (zie katern).

Safe Harbor is een akkoord waarin de VS en de EU afspraken maakten over de opslag van Europese data. De Europese privacywetgeving verbiedt de opslag van persoonlijke gegevens in landen waar de privacy niet voldoende wordt gewaarborgd.

Dennis Bijl schetste dat G Suite gebruik maakt van SSO (Single Sign On) waardoor er voor alle applicaties één account gebruikt kan worden. De functies en mogelijkheden doen bij normaal gebruik niet onder voor de bekende kantoorapplicatiepakketten voor de Mac of de Personal Computer, zowel bij grote bedrijven als in het MKB. ”Ik heb nog maar één klant meegemaakt”, vertelt Bijl, “die niet met de cloudoplossing kon werken vanwege de enorme hoeveelheid data die verwerkt moesten worden.”

Er wordt aandachtig geluisterd naar de uiteenzetting over G Suite.

G Suite is een commercieel pakket maar Google biedt een mogelijkheid om het gratis uit te proberen. Ook Bijl bood dat aan en geïnteresseerden konden zich melden om een proefomgeving opgezet te krijgen. In de zaal zaten zowel ervaren als minder ervaren gebruikers en de keuze tussen Office365 en G Suite blijkt deels ook afhankelijk van smaak. De discussie daarover begon al in de zaal en werd achteraf bij de koffie voortgezet. De volgende bijeenkomst van OpenCoffee staat zoals gebruikelijk gepland op de laatste woensdag van de maand oftewel op 30 november. Onder voorbehoud komt wethouder Geert Meijering dan spreken over het thema “Hoor me”.

Zie ook:
Nieuw aroma voor OpenCoffee Kampen (december 2015)
OpenCoffee Kampen
G Suite by Google Cloud

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x