Koelewijn over AstraZeneca: „Laat mensen tekenen”

Koelewijn over AstraZeneca: „Laat mensen tekenen”

Gemeente, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Vaccineren in Kampen van start in grote tent bij stadhuis

In de discussie over de zeldzame bijwerking van het vaccin AstraZeneca, suggereert burgemeester Koelewijn om mensen te laten tekenen voor akkoord met AstraZeneca. Dit zei de Kamper burgervader bij de opening van de Kamper vaccinatielocatie naast sporthal De Reeve. Rianne van den Berg, directeur GGD IJsselland, overhandigde de sleutel aan een opgetogen wethouder. Met het vaccineren ziet Jan Peter van der Sluis licht aan het eind van de coronatunnel.

Omstreden vaccins
Naast het feit dat sommige mensen kritisch staan tegenover vaccineren, raken ook enkele vaccins zelf in opspraak. De vaccinatiesceptici worden doorgaans genegeerd door de media maar nu zijn AstraZeneca en Janssen zelf een probleem. Een prik met AstraZeneca wordt afgeraden door de Gezondheidsraad voor 60-minners. Om vergelijkbare, zeldzame bijwerkingen met bloedproppen en bloedplaatjes hebben de VS nu de levering van het Nederlandse Janssenvaccin aan Europa gestopt.
Dinsdagmorgen, op de tweede dag van de Kamper vaccinatielocatie, had Bort Koelewijn zich laten vaccineren met AstraZeneca. Als 60-plusser is dat volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad, die de GGD volgt. Bij de opening op vrijdagmorgen had de Kamper burgervader gesuggereerd dat 60-minners zelf zouden kunnen tekenen voor het hypothetische risico bij de keuze voor, of toewijzing van, AstraZeneca.
Rianne van den Berg vertelde vrijdagmorgen dat er in Kampen allereerst met BioNTech/Pfizer en AstraZeneca wordt gevaccineerd. BioNTech/Pfizer zou maandag voor zo’n tweehonderd prikken klaar liggen en binnen afzienbare tijd zouden er nog honderden, zo niet duizenden, Pfizervaccins geleverd worden.

Arjan de Boer toont de opslaglocatie aan Bort Koelewijn.

Enorme opschaling
GGD IJsselland belooft een enorme opschaling in het vaccineren. Behalve Kampen wordt deze week ook gestart met prikken in Dalfsen en Deventer, naast de reeds in gebruik zijnde locaties in Hardenberg en Zwolle. Alles is wel afhankelijk van het aantal beschikbare vaccins, dat landelijk gecoördineerd en verdeeld wordt. De elf miljoen bestelde Janssenvaccins worden tot nader order niet geleverd en de discussie over AstraZeneca duurt voort.
De capaciteit in Kampen is groot. In de enorme festivaltent, zijn acht priklijnen opgezet waarvan er vooralsnog twee in gebruik worden genomen. De openingstijden van negen tot vijf kunnen zo nodig verruimd worden, Verpleegkundige en projectmedewerker Arjan de Boer leidde vrijdag de burgemeester, de wethouder en de directrice rond. In de tent staan looproutes aangegeven, stoplichten bij de priklijnen, een triagebalie voor nieuwkomers en hokjes om na afloop even een kwartier te wachten.
Jan Peter van der Sluis toonde zich trots op, en dankbaar voor de inzet van de GGD. De tent kan minimaal een half jaar blijven staan en omwonenden wordt gevraagd tot die tijd elders te parkeren. Van der Sluis kijkt ernaar uit om weer terug te keren naar het oude normaal maar hij vraagt zich retorisch wel af: „Wat is nog normaal?”

Campenaer schonk koffie na een bezoek aan de Kamper vaccinatielocatie.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x