SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden (fotoserie)

SSK roept B&W op tot bescherming naoorlogse panden (fotoserie)

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Toegenomen belangstelling resulteert nog niet in gemeentelijke toewijzing

 

Drie organisaties, die zich inspannen voor behoud van monumentaal erfgoed, hebben een verzoek ingediend bij het college van B en W om een aantal wederopbouwpanden aan te wijzen als gemeentelijk monument. In Kampen zijn er diverse ”monumentwaardige objecten” die het verhaal vertellen van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. In het aanwijzingsverzoek geven de pleitbezorgers aan ”het belangrijk te vinden dat de in beeld gebrachte parels op korte termijn bescherming krijgen om sloop of verminking te voorkomen”.

De Marnixschool aan de Bovensingel is nog steeds in gebruik.

SSK, Cuypersgenootschap en Monumentenraad hebben elf panden (waaronder ook groepjes van woningen) in beeld gebracht uit de wederopbouwperiode (1945-1965) die ”het verhaal vertellen van de snelle groei van Kampen na de oorlog en prachtige voorbeelden zijn van toonbeelden van naoorlogse bouwkunst”. ”Tot op heden is een aanwijzingsbeleid vanuit de gemeente uitgebleven,” schrijven de organisaties, ”en met name door een gebrek aan waardering bij het grote publiek zijn naoorlogse gebouwen erg kwetsbaar.”

De Stadsherberg bij de Stadsbrug heeft haar restaurantfunctie behouden. De vroegere kruidenierswinkel van de Gruyter tegenover/naast het Gemeentelijk Museum.

 

Kamper grondgebied
Stichting Stadsherstel Kampen (SSK) spant zich in voor behoud en renovatie van monumentale panden in gemeente Kampen en Stichting Het Cuypersgenootschap zet zich in voor behoud van bouwkundig erfgoed uit de 19e en 20e eeuw. De Monumentenraad is een vanuit de Monumentenwet verplichte commissie van advies en bijstand voor burgemeester en wethouders. In Kampen is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar de naoorlogse stadsontwikkeling en het nog aanwezige erfgoed. Dit heeft onder andere geresulteerd in de rapportage ’Bouwen voor de Vooruitgang’ uit maart 2016. Eerder al had Geraart Westerink daarover een boek geschreven waarin met name de stadsuitbreiding naar Kampen West onder de loep wordt genomen. In november 2014 presenteerde hij het boek in het gemeentehuis van Kampen (zie onderaan).

Nederlands-Hervormde Kerk aan de Hogeweg in Kamperveen. De Hervormde Kerk in Grafhorst.

 

In den lande
Landelijk heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) zo’n 200 panden uit de wederopbouwperiode aangewezen tot rijksmonument. Ook 30 bijzondere wijken hebben bescherming gekregen. Een groot aantal gemeenten heeft belangrijke gebouwen binnen hun gemeente uit de betreffende periode op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. SSK roept het college van B en W met klem op om dit voorbeeld in Kampen te volgen en wordt daarbij ondersteund door het Cuypersgenootschap en de Monumentenraad.

Eén van de gebouwen behorende bij het voormalige mobiliteitscomplexs aan de Reigerweg. Loods behorende bij het voormalige mobiliteitscomplex aan de Reigerweg.

 

Parels in beeld
De foto’s in dit artikel kunt u aanklikken en dan ziet u bijna alle elf nominaties voor gemeentelijk monument. Onze fotograaf heeft de complete serie op Facebook geplaatst (zie onderaan) en geeft daar meer toelichting per nominatie. Het huidige Gezondheidscentrum, bijvoorbeeld, was voorheen een huishoudschool en is al eerder op het nippertje van sloop gered. De oude loodsen aan de Reigerweg hierboven speelden een rol tijdens de Koude Oorlog als MOB-complex (mobilisatiecomplex). Zo vertelt het verhaal van de wederopbouw zichzelf met de naoorlogse panden waarvoor bescherming is aangevraagd.

De vroegere Margrietschool is omgedoopt tot de Notenkraker en huisvest nu de Broederband en de ouderenbond.

Zie ook:
Architectuur is niet saai (”Ambitie en optimisme” – Geraart Westerink)
Wederopbouwpanden in Kampen (fotoserie op Facebook)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x