Dringende oproep tot minder waterverbruik

Dringende oproep tot minder waterverbruik

Nieuws, Regionaal 0 Comment

Aanhoudende droogte leidt tot minder water uit de kraan

Een extreem waterverbruik afgelopen weekeinde heeft Vitens ertoe gebracht om de waterdruk te verlagen in verschillende delen van Gelderland. Ook in Overijssel is de nood hoog. Er wordt dringend verzocht om niet te sproeien, kort te douchen en geen zwembaden te vullen. Gezien de weersverwachting verwacht Vitens dat de lage waterdruk voorlopig aanhoudt.

Volgens waterbedrijf Vitens steeg het waterverbruik met name afgelopen zaterdagmiddag sterk. Met name in de gemeente Oude IJsselland (Achterhoek) is er sprake van een ”urgent probleem” volgens burgemeester Otwin van Dijk. Zowel het grondwaterpeil als het waterpeil in de grote rivieren staat laag. Bovendien kennen de hoge zandgronden in Twente en de Achterhoek sowieso een verminderde aanvoer van rivierwater.

Het droge voorjaar verleidt de inwoners van Overijssel en Gelderland ook tot meer sproeien. Vermijd hiervoor de avonduren, vraagt Vitens. Als er niet na acht uur ’s avonds wordt gesproeid, heeft het bedrijf de tijd om de waterreservoirs weer te vullen.
Naast de droogte speelt de huidige coronacrisis wellicht een rol door het feit dat er veel mensen thuis zitten. Op Facebook wordt met een knipoog opgemerkt dat de druk op het watergebruik te herleiden is tot ”de 17 miljoen Nederlanders die 38 keer per dag hun handen wassen”.

Zie ook:
Droogte maant tot eerder maaien watergangen (april 2020)
Waterschap heeft situatie onder controle (juli 2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x