Oproep tot vlaggen op 17 april (Bevrijdingsdag)

Oproep tot vlaggen op 17 april (Bevrijdingsdag)

Nieuws 0 Comment

Activiteiten afgeblazen maar nationale carillonestafette gaat door

Alle feestelijke activiteiten rondom 75 jaar bevrijding gaan niet door. Althans, niet in de komende maand april. Oranjeverenigingen onderzoeken of de meeste activiteiten opgeschoven kunnen worden naar het weekeinde van 17 april volgend jaar. Dit jaar wordt Kampen opgeroepen om op 17 april wel de vlag uit te hangen. Ook zal die dag de nationale carillonestafette Kampen aandoen.

Herdenkingsvieringen
Een paar weken geleden maakte het samenwerkingsverband Overijssel Viert Vrijheid bekend dat alle provinciale activiteiten, in navolging van veel lokale vieringen, zijn afgelast, verplaatst of tot nader order uitgesteld. Dit in navolging van het kabinetsbesluit om alle maatregelen rondom het coronavirus te verlengen tot en met dinsdag 28 april.
“Daarna wordt ook in Kampen duidelijk of het mogelijk is om in de tweede helft van augustus alsnog een aantal jubileumactiviteiten door te laten gaan,” aldus Kamper stadsmarketeer Roeland Tameling. De Kamper en IJsselmuider Oranjeverenigingen onderzoeken samen met de lokale horeca de mogelijkheden om de feestelijke activiteiten volgend jaar doorgang te doen vinden.

Vlagoproep
“Op het moment dat we stil staan bij het feit dat we 75 jaar in vrijheid leven,” aldus Tameling, “zijn we juist in onze vrijheid beperkt. Tegelijkertijd zien we saamhorigheid, mensen letten op elkaar en iedereen die op dit moment zijn nek uit kan steken, helpt mee. Samen staan we sterk en dat is waar vrijheid om draait.” Daarom wordt iedereen in Kampen opgeroepen om op 17 april de vlag uit te hangen.
Deze oproep wordt in meer plaatsen gedaan. In Noordwest-Overijssel heeft burgemeester Van Lente zijn inwoners gevraagd te vlaggen op de dag dat hun dorp bevrijd werd, zoals Lemelerveld op 10 april en Nieuwleusen op 13 april.

Een introductie van de nu afgeblazen activiteiten tijdens het Koffiemomentje van Kampen Partners.

Carillonestafette
Om te herdenken dat Nederland 75 jaar geleden werd bevrijd, heeft de Koninklijke Nederlandse Klokkenspelvereniging een carillonestafette georganiseerd. In Maastricht ging deze op zaterdag 14 september van start. In 75 dorpen en steden wordt met stadscarillons en klokken muziek uit de tijd van de bevrijding gespeeld.
Woensdag 1 april start de tweede fase van de carillonestafette en vrijdag 17 april is Kampen aan de beurt. De Kamper stadsbeiaardier zal muziek spelen uit de bevrijdingstijd, zoals We’ll meet again. Onder deze naam waren in Kampen grootse Bevrijdingsactiviteiten georganiseerd. Het nummer van Vera Lynn uit 1940 reciterend, zegt Tameling: ”Don’t know where, don’t know when, but I know we’ll meet again some sunny day.”

Zie ook:
Schrappen evenementen naar wens Veiligheidsregi
Naast afgelastingen gaat er wel ìets door

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x