Gezongen en gesproken poëzie met Vincent Corjanus

Gezongen en gesproken poëzie met Vincent Corjanus

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Zelfbenoemde poëziepopper toert rond met ’Drama en avontuur’

Na tien jaar kijkt Vincent Corjanus terug op het ”drama en avontuur” van zijn dichtersbestaan. Met nummers van de gelijknamige cd en korte terugblikken of gedichten trekt hij langs bibliotheken en theaters. In het voorprogramma geeft hij drie dichteressen de gelegenheid hun poëzie te presenteren. Bibliotheek Kampen nodigde hem vorig weekeinde uit in de Stadskazerne.

Gedichten
Aangekondigd in leescafé Paatje, mochten de poëten toch het podium op in de grote Johan van Mulkenzaal. Niet vanwege een talrijke opkomst van publiek want dat bleef bescheiden. Desalniettemin gaf Maureen Lenters achteraf aan dat ze ”onwijs zenuwachtig” was en droeg Emma Geert vol passie haar drie gedichten voor. Beau Voerman wist de grote zaal om te toveren in een knusse huiskamer door het licht te dimmen en iedereen rond een schemerlamp te laten plaats nemen. Strak in het rood gekleed kijkt ze op bovenstaande foto op uit een dichtbundel van Vincent Corjanus.
Corjanus (Zwolle, 1995) bracht op zestienjarige leeftijd zijn eerste dichtbundel uit (Woorden wonen in huizen). Het werd ”het begin van een poëtische reis”, zoals hij het zelf omschrijft. In het nieuwe decennium verscheen de zevende bundel (Nachtgeluk) en ruim twee jaar geleden de verzamelbundel ‘Alles wat achter ligt’ om zijn voorbije decennium af te sluiten.

In een gedimde Johan van Mulkenzaal leest Beau Voerman haar gedichten voor.

Gitaar
In 2013 besloot de jonge kunstenaar even een uitstapje te maken naar de muziek. Vier jaar later pakte hij dat weer op en verscheen toen ook met gitaar op het podium. Bij de jubileumtoer ’10 jaar Drama en Avontuur’ heeft hij zijn broer Richard gevraagd mee te gaan en samen te spelen. Tussen de gedichten in het voorprogramma zingt Richard Corjanus enkele eigen (Engelstalige) nummers. De huidige tournee startten de gebroeders eind 2021 in de bibliotheek van Nijkerk.
Tijdens de pandemie besloot Vincent thuis liedjes op te gaan nemen en enkele ”coronaknutselliedjes” sloegen aan op streaming media en de radio.
Het optreden in de Stadskazerne werd als het ware een optreden voor intimi wat de sfeer ten goede kwam. Corjanus wist zelfs het publiek, ondanks diens aarzelingen, mee te krijgen. Onder de aanwezigen was ook Geert Bloupot, in wiens platenzaak Blue Music Vincent Corjanus in 2012 zijn eerste dichtbundel presenteerde. In 2015 bood hij het eerste exemplaar van zijn derde bundel aan aan de toenmalige Kamper burgemeester Koelewijn.

Kleinkunst
Bibliotheek Kampen wil vaker dergelijke kleinkunstavonden organiseren en introduceerde de ”waardebepaling achteraf”. Zoals veelal in kerken bij optredens gebruikelijk is, was de toegang gratis en mocht iedereen na afloop bepalen en betalen wat de avond waard was geweest.
De afgelopen jaren bracht Corjanus in een bizar tempo dichtbundels uit, naar eigen zeggen. Hij belooft dat de nadruk in dit decennium meer zal liggen op rust én muziek. De avond bovenin de Stadskazerne sloot daarop aan. De ”schurende” poëzie van de poëtische dames vond Corjanus een mooie aanvulling op zijn programma. Hij gaat door met beide kunstvormen, gedichten èn muziek. Zijn oeuvre zal ongetwijfeld gestaag blijven groeien. De bibliotheek, in de persoon van programmeur Anne Marth Kuilder, bood Kampen de gelegenheid daar een avond van te genieten. Met gepast drama en avontuur.

Vincent & Richard Corjanus op het podium in de Stadskazerne (Kampen)
Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x