Gouden Kruis Orde van Verdienste Hongarije uitgereikt aan Bort Koelewijn (video)

Gouden Kruis Orde van Verdienste Hongarije uitgereikt aan Bort Koelewijn (video)

Gemeente, Nieuws, Video 0 Comment

Kamper burgervader betreurt ongelukkig moment en bekritiseert politiek Den Haag

Als blijk van erkenning voor zijn inzet voor bevordering van de Hongaars-Nederlandse betrekkingen, met name door het versterken van de stedenband Pápa-Kampen, is burgemeester Koelewijn onderscheiden met het Gouden Kruis van de Orde van Verdienste van Hongarije. Juist nu de subsidie voor internationale uitwisselingen dreigt wegbezuinigd te worden. Koelewijn wijst hiervoor naar de Rijksoverheid die Kampen in de kou laat staan.

Betrekkingen
Tussen Hongarije en Kampen bestaan al eeuwenlang goede betrekkingen, voorop gegaan door de band tussen Pápa en Kampen die sinds 1992 zustersteden zijn. De Kamper burgemeester versterkt deze stedenband.
Als erkenning daarvoor speldde András Kocsis, Nederlands ambassadeur van Hongarije, afgelopen vrijdag Koelewijn de versierselen op in de foyer van de Stadsgehoorzaal. In bijzijn van enkele leden van de werkgroep Pápa-Kampen van de stichting Kampen Internationale Samenwerking en namens János Áder, president van de Republiek van Hongarije.

Gouden Kruis van de Orde van Verdienste van Hongarije en bijbehorende oorkonde op naam van Bort Koelewijn.

Bezuinigingen
De Kamper burgemeester krijgt de onderscheiding juist op het moment dat het bedrag van 18.000 Euro voor de Stichting Kampen Internationale Samenwerking wegbezuinigd dreigt te worden. Volgens Koelewijn wil Hongarije met de decoratie de besluitvorming daaromtrent, die nog niet definitief is, niet beïnvloeden.
Hij wijst met een beschuldigende vinger naar Den Haag voor het feit dat Kampen bijna blut zou zijn. Voor het overhevelen van zorgtaken van Rijksoverheid naar gemeentelijke overheden vindt geen compensatie plaats voor de hoge kosten waarvoor gemeenten zich geplaatst zien.

Orde
Achter de Hongaarse Orde van Verdienste gaat een roerige geschiedenis schuil, analoog aan de geschiedenis van Hongarije zelf in de voorbije eeuw. In 1922 stelde admiraal Miklós Horthy, regent van het Koninkrijk Hongarije, een Orde van Verdienste in (“Magyar Érdemrend, Signum Laudis polgári” oftewel “Het Hongaarse Kruis van Verdienste”).
In 1935 werd de onderscheiding omgedoopt en uitgebreid maar deze uitbreidingen werden in 1939 weer afgeschaft. Uiteindelijk resteren van een waaier aan kruizen en medailles vier gradaties van de Orde van Verdienste. De hoogste, het Gouden Kruis, glimt nu op de burgemeesterskamer in het Kamper stadhuis. Of, als dat mag, beurtelings bij de werkgroepleden thuis. Want aan hen komt volgens Koelewijn uiteindelijk alle lof en eer toe.

Zie ook:
Comeniusconferentie TU Kampen brengt West- en Oost-Europa bijeen
Band met partnersteden bestendigd met kunst en muziek

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x