Bijzondere orgelconcerten in Bovenkerk

Bijzondere orgelconcerten in Bovenkerk

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Donderdag speelt Ab Weegenaar Franse muziek en zaterdag speelt Martin Mans klassiek en op verzoek

Deze week worden alle registers van het Hinszorgel in de Bovenkerk open getrokken. Vaste organist van het orgel, en tevens stadsorganist van Kampen, Ab Weegenaar gaat donderdag de uitdaging aan om de gehele 5e Symfonie van Charles Marie Widor te spelen. Martin Mans neemt zaterdag plaats achter de klavieren in een concert dat als titel draagt ’Martin Mans speelt jouw verzoek!’

Frans programma met Weegenaar
Ab WeegenaarAb Weegenaar is een veelzijdig musicus die ”zijn eervolle functie als stadsorganist serieus neemt”, aldus de organiserende Stichting Kerkmuziek Hervormde Kerk Kampen. Regelmatig is hij te horen op het orgel of met de fagot of aan het werk te zien als dirigent. Donderdag 19 juli om 20u00 zal hij de gehele 5e Symfonie van Widor spelen, inclusief de beroemde afsluitende Toccata. De Bovenkerk gaat om 19u30 open en de toegang bedraagt zes tot tien Euro.
Er staan ook werken van werken van Callaerts, Guilmant en het beroemde Pièce Héroique van Franck op het programma. Weegenaar zal de avond beginnen op het koororgel met oude Franse muziek. Zijn verrichtingen daarna op het hoofdorgel zijn op een scherm te volgen.

Parijs’ jubileum met Mans
Onlangs vierde Martin Mans (1965) zijn veertigjarig jubileum als kerkorganist. Hij heeft daarvoor een CD uitgebracht die hij heeft opgenomen in Parijs. Deze CD ‘Concert d’Orgue à Paris’ staat centraal tijdens de orgelconcerten in de zomer. Zaterdag 21 juli komt hij naar de Bovenkerk, die om 19u30 open gaat. Het concert begint om 20u00 en de toegang bedraagt vijf tot tien euro. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar, bij boekhandel Bos en op MartinMans.nl.
Naast nummers van zijn laatste CD heeft Mans een improvisatie over het thema ’trouw’ op het programma staan, een meditatief moment en klassieke werken Air van Bach en de Toccata Suite gotique van Boëllmann. Mans geeft zo’n 250 concerten per jaar en is daarnaast dirigent van vier mannenkoren en drie kleinere vocale ensembles. Zaterdag zal hij zijn gevleugelde uitspraak waarmaken: ”Met een orgel heb je een heel orkest tot je beschikking.”

Zie ook:
Ab Weegenaar benoemd tot Kamper stadsorganist (sept. 2017)
EO maakt TV-opnames in en met Kampen voor ’Nederland Zingt’ (okt. 2017)

Martin Mans tijdens een orgelconcert in Zeeland.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x