Burgemeesters IJsselland wensen ons goede Paasdagen.… thuis!

Burgemeesters IJsselland wensen ons goede Paasdagen.… thuis!

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Veiligheidsregio vertrouwt op gezond verstand zonder wegafsluitingen

De Paasboodschap van de burgemeesters in regio IJsselland aan hun inwoners luidt kortweg: Blijf thuis! Maak het in je eigen tuin of op je eigen balkon gezellig en trek er niet op uit. Het Regionaal Beleidsteam van Veiligheidsregio IJsselland roept op om vol te houden en het gezond verstand te gebruiken. Ook als er mensen toch op uit trekken – op motoren en (wielren)fietsen, waarvoor Kampen geen wegen afsluit.

Volhouden
Ondanks het stralende weer is het inwoners en bedrijven in IJsselland grotendeels gelukt om zoveel mogelijk de regels van het RIVM in acht te nemen, meldt de Veiligheidsregio. Er deden zich uitzonderingen voor waarop gehandhaafd is, zoals een groep van vijf jongeren in één auto die op de bon werden geslingerd, maar de regio ”heeft zich van haar goede kant laten zien”. Nu is het zaak om vol te houden.
Volgens Peter Snijders, als burgemeester van Zwolle tevens voorzitter van Veiligheidsregio IJsselland, is dat “de enige manier om deze crisis onder controle te krijgen.” Hij dringt erop aan dat we allemaal thuis blijven. “Geniet in de eigen omgeving van het prachtige weer en ga niet onnodig op pad – zeker niet in groepen.”
Naast de huidige noodverordening (zie onderaan) geldt in de regio momenteel een vaarverbod in Giethoorn en in Hardenberg is een skatepark gesloten. Bij het skatepark in het Stadspark van Kampen is gisteren een bord bevestigd dat gebiedt om met niet meer dan zes man op de baan te zijn.

Bram Karels moet alleen skaten door de coronaregels.

Afsluitingen
Er zijn in IJsselland nog geen specifieke wegen of gebieden gesloten, in tegenstelling tot andere regio’s. Provincies Noord-Holland, Zuid-Limburg en Gelderland sluiten veel dijken af langs de Maas, de Waal en op de Veluwe. Grote groepen motoren en wielrenners zouden het op de relatief smalle wegen onmogelijk maken om anderhalve meter interpersoonlijke afstand te bewaren. Over die richtlijn verschijnen al berichten in de media dat die ‘nieuwe normaal’ levens gaat kosten.
Daarop aansluitend gaf Karin Leferink in een publiek gesprek met burgemeester Koelewijn aan zich ernstig zorgen te maken over de opsluiting van ‘haar’ bewoners. Volgens de voorzitter Raad van Bestuur Woonzorgconcern IJsselheem zou dat menselijkerwijs echt niet voortgezet moeten worden na 28 april, het eerstvolgende moment dat het kabinet de huidige ‘intelligente’ lockdown evalueert. Eerder deze week werden de bewoners van Myosotis verrast door familiebezoek op hoogte (zie onderaan).

Handhaving
De Veiligheidsregio waarschuwt dat er ”veelvuldig” in de regio gecontroleerd wordt. Het orgaan vertrouwt erop dat mensen hun gezond verstand gebruiken en zoveel mogelijk thuisblijven. Mocht blijken dat het ergens te druk is of groepen de regels rondom de coronacrisis niet in acht nemen, dan kunnen er per ommegaande maatregelen getroffen worden.
Ook zal er niet geaarzeld worden om te handhaven en bekeuringen uit te delen, stelt de Veiligheidsregio voor Pasen in het vooruitzicht. Voor één familie, die op bezoek kwam op het kantoor in Zwolle, werd een uitzondering gemaakt. Vader- en moedergans kregen vrij baan met hun kuikens.

Familiebezoek op het kantoor van de Veiligheidsregio in Zwolle.

Zie ook:
Schrappen evenementen naar wens Veiligheidsregio
Familiebezoek op hoogte

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x