Première Stadsgehoorzaal: Pakje Kunst in Overijssel

Première Stadsgehoorzaal: Pakje Kunst in Overijssel

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Eerste twee Pakjes Kunst onder grote belangstelling uit sigarettenautomaat getrokken

Een kleine maand na de aankondiging hangt ’ie er: In de Stadsgehoorzaal is de degelijke sigarettenautomaat van weleer teruggekeerd. Ditmaal gevuld met Pakjes Kunst. Stichting ARTicipatie introduceert het kunstinitiatief in onze regio. Onder grote belangstelling trok burgemeester Koelewijn het eerste pakje, gevolgd door Merrill Bomas. Beiden toverden een kunstwerkje uit het pakje. Klein maar fijn.

Tweede leven
De één noemt het hergebruik, de ander noemt het retro. Sigarettenautomaten zie je steeds minder in het straatbeeld nu roken maatschappelijk taboe is verklaard. Vanuit Duitsland is het idee, om de automaten voor Pakjes Kunst te gebruiken, overgewaaid naar Tilburg. Meer hierover is te lezen in een eerder artikel (zie onderaan). Een Pakje Kunst kost 2×2€ waarvan drie Euro naar de kunstenaar gaat, vijftig Eurocent naar Ro-Nalt Schrauwen uit Tilburg en vijftig Eurocent naar ARTicipatie die het project faciliteert. Diverse Kamper kunstenaars hebben een bijdrage geleverd, waaronder Henk Jans en Lydia Roelofsen, die beide kleine pentekeningen hebben gemaakt. Ellen van der Schaaf heeft bij het opruimen van haar atelier restanten van tekeningen in stukken geknipt en daar nieuwe kunst van gemaakt. De meeste kunstenaars leveren 20 kunstwerkjes aan en de animo daarvoor is goed, vertelde Peter Schräder namens de stichting.

Bij het kunstwerkje stelt ook de kunstenaar (v/m) zich voor.

Tweede trekking
Tijdens de toespraak van de burgemeester bij de automaat in de hal, botsten even de meerdere activiteiten in de Stadsgehoorzaal. De Grote Zaal liep leeg na de voorstelling Dance on Stage. ’s Middags werden de danskunsten vertond van kinderen van RK DOS waaronder Jesmee Bomas. Haar vader stond te popelen om een Pakje Kunst te trekken maar wilde (moest) wachten op de burgervader. Nadat Merrill Bomas als tweede een Pakje Kunst had getrokken, haalde Bort Koelewijn er nog drie uit de automaat want hij had juist ’s avonds een verjaardag – volgens onbevestigde berichten van partijgenoot Jan Willem Schutte die Abraham zag.
Onderwijl lazen anderen de introductie van de kunstenaar, die ook in elk Pakje te vinden is. Het idee is om de automaat te rouleren in Kampen maar Jelle Woudstra, directeur Stadsgehoorzaal, reageerde verrast toen hij dat hoorde. ”Hij zit met stevige bouten vast aan de muur naast de kassa dus die blijft hier hangen,” merkte hij lachend op. Een eerste innovatieve suggestie uit het publiek, om een koppeling te leggen met een pinautomaat, stuit op praktische problemen volgens Wouda. Burgemeester Koelewijn had zich voorbereid en speciaal een boodschap gedaan om losgeld te hebben. Wel merkte hij met een knipoog op dat dit ”ten koste gaat van mijn kerkgeld.”

Burgemeester Koelewijn telt zijn twee-Euro-muntstukken.

Zie ook:
Pakje Kunst strijkt neer in Stadsgehoorzaal

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x