Hilde Palland overhandigt koffertje Derde Kamer aan SmdB De Zaaier in Kamperveen

Hilde Palland overhandigt koffertje Derde Kamer aan SmdB De Zaaier in Kamperveen

Geschiedenis, Nieuws, Politiek, Regionaal, Video 0 Comment

Kamper Kamerlid representeert Overijssel op Prinsjesdag 2022 met speciale jurk

Vrijdag heeft de bovenbouw van basisschool De Zaaier in Kamperveen het koffertje van de Derde Kamer gekregen van Hilde Palland. Zij zit namens het CDA in de Tweede Kamer. In het koffertje zit lesmateriaal over de regering, de volksvertegenwoordiging en wat daarbij hoort. Zoals Prinsjesdag afgelopen dinsdag. Palland was daar in een jurk met een Overijsels thema. Vier jaar geleden stonden typische Kamper zaken op haar jurk en nu beeldde ze de Moderne Devotie uit, die in onze IJsseldelta begon.

Derde Kamer
Koning Willem-Alexander las op Prinsjesdag de Miljoenennota voor. In het beroemde koffertje had minister van Financiën Sigrid Kaag die overhandigd aan minister-president Mark Rutte. Enkele dagen later deed Kamper Kamerlid Hilde Palland dat in het klein over. Zij overhandigde het koffertje van de Derde Kamer aan Mariëlle van Winkelen, leerkracht van de bovenbouw van cbs De Zaaier in Kamperveen.
Het lesmateriaal van de Derde Kamer behandelt vragen als: ”Wat is Prinsjesdag eigenlijk?” ”Hoe werken verkiezingen?” ”Wat is de Staten-Generaal en wat doet die?” Het gratis lesmateriaal wordt uitgegeven door onderzoeks- en voorlichtingsinstituut ProDemos in Den Haag tegenover het Binnenhof.

Hilde Palland staat voor de klas van SmdB de Zaaier in Kamperveen.

De Zaaier
School met de Bijbel De Zaaier in Kamperveen had als eerste gereageerd op de vraag van Hilde op Facebook welke school ze hiermee blij kon maken. Daarop toog Hilde naar de Hogeweg. Ze overhandigde het koffertje van de Derde Kamer officieel aan Mariëlle van Winkelen. Zij is op woensdag, donderdag en vrijdag de leerkracht van groep 5 tot en met 8. Dankzij de lokale stichting voor christelijk onderwijs IRIS kan (mag) de school met zo’n dertig leerlingen nog zelfstandig bestaan, zoals meer kleine scholen in gemeente Kampen.
Hilde vertelde kort wat haar werk als Tweede Kamerlid inhoudt. Sommige leerlingen wisten al veel van de politiek in Den Haag. Juf Mariëlle vertelde dat ze iedere morgen samen het Jeugdjournaal kijken. Hilde had haar jurk van vier jaar geleden meegenomen toen ze voor het eerst Prinsjesdag meemaakte. Kamper Nieuws sprak toen met de Kamper politica over haar nieuwe Kamerlidmaatschap (zie onderaan) na haar ’carrière’ in de lokale politiek (zie onderaan). De jurk van afgelopen dinsdag hing nog in Den Haag. Haar haar was die dag gekapt door Jesse, een MBO-student uit Den Bosch (zie Twitter).

Hilde Palland poseert met haar echtgenoot en de voor Prinsjesdag 2022 ontworpen jurk.

Moderne Devotie
Met Prinsjesdag heeft Hilde Palland er een gewoonte van gemaakt iets te laten zien uit haar provincie Overijssel. De vorige keer stonden onder andere de Kamper stadsmuurkantelen en de Kamper Kogge op haar jurk. Ditmaal had ze gekozen voor de Moderne Devotie als thema. Deze spirituele beweging ging vooraf aan de Reformatie aan het einde van de veertiende eeuw. De Moderne Devotie ontstond in de IJsseldelta, rond Deventer, Zwolle en Kampen, en spreidde zich uit over Europa. Hervorming stond centraal naast een persoonlijke geloofsbeleving en zorg aan armen en zieken. Omzien naar elkaar. Dat geldt ook voor deze tijd, aldus Palland: „De gemeenschapszin centraal stellen en terug naar de basis. Tegen de doorgeslagen individualisering en voor sociale cohesie.”
Op de foto hierboven poseert Palland met haar echtgenoot en hieronder met de ontwerpster van de jurk. Ilse Kalter uit IJsselmuiden. De vrijetijdskleermaakster gaat graag duurzaam te werk en was vereerd met de vraag van Palland om een jurk te ontwerpen. Over het resultaat zegt Kalter: „De jurk straalt eenvoud uit en doet denken aan een monnikspij, oftewel de tijd en gedachte van de Moderne Devotie. Het symbool van geloof, hoop en liefde op de borst past daar goed bij en kunnen we in deze tijd ook wel wat meer gebruiken.”

Ilse Kalter bij de door haar voor Hilde Palland op Prinsjesdag 2022 ontworpen jurk met als thema 'Moderne Devotie'.

Permanente zelfrelativering
Volgens historicus Herman Pleij heeft de permanente zelfrelativering binnen de gemeenschappen van de Moderne Devotie bijgedragen aan de afkeer die we in onze cultuur nog steeds kennen van hoogmoed en verbeelding (“doe maar gewoon”). De beweging tekent een oproep om je te richten op de dingen die er écht toe doen en je niet te laten afleiden door zaken die je van de kern afleiden.
Professor Frits van Oostrom noemde de Moderne Devotie in een lezing in 2013 “de enige van oorsprong Nederlandse geestelijke stroming van waarlijk mondiale betekenis in ruimte en tijd”, omdat deze beweging tot op de dag van vandaag velen inspireert, en ons iets leert over wie we zijn.
Over hoe wij bestuurd worden zullen de leerlingen van De Zaaier de komende weken leren met het lesmateriaal van de Derde Kamer. Eén vraag van de leerlingen aan Hilde kon, zeker in het agrarisch georiënteerde Kamperveen, niet ontbreken: of ze voor de boeren is. Ja, Hilde is ook voor de boeren.

Zie ook:
Hilde Palland kijkt terug op eerste maanden in Tweede Kamer (2019)
Spreekuur Overijsselse Kamerleden goed bezocht (2019 – video)
Kampenaren betreden Staten-Generaal (2019)
Hilde en Cor willen traditie met koperen stembus herinvoeren (2018)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x