Universiteitsgebouw Broederweg in beeld voor opvang statushouders

Universiteitsgebouw Broederweg in beeld voor opvang statushouders

Gemeente, Kerk, Nieuws 0 Comment

Pand in centrum Kampen tweede aanbod in korte tijd via De Thuisgevers

De kordate aanpak van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne door kerken in IJsselmuiden is landelijk bekend geworden onder de noemer Kamper aanpak. Analoog daaraan is een project opgezet om statushouders via particuliere weg tijdelijk te huisvesten. Afgelopen maandag werd het eerste aanbod bekrachtigd. Een tweede aanbod blijkt van de TUK aan de Broederweg afkomstig. Tot onaangename verrassing van de omwonenden.

De Thuisgevers
Kort na de inval in Oekraïne door Rusland, haalde de Hoeksteen in IJsselmuiden de eerste vluchtelingen op uit Oekraïne. Andere kerken, bedrijven en particulieren in IJsselmuiden sloten zich aan bij de vluchtelingenopvang waardoor een grote beweging ontstond vanuit het maatschappelijk veld. Kampen haalde hiermee het landelijke nieuws.
De ’Kamper aanpak’ werd opgepikt door de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die samen met gemeente Kampen het project ’De Thuisgevers’ opzette. Dit richt zich op statushouders om die met rijksfinanciëring via kerken en maatschappelijke organisaties door heel Nederland te huisvesten. De vastgelopen asielopvang zou hiermee verlicht worden. Met ’De Thuisgevers’ haalde Kampen opnieuw het landelijke nieuws met burgemeester Sander de Rouwe voorop.

Oplossingsgericht initiatief
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie) is ”blij met dit oplossingsgerichte initiatief en onder de indruk van het aanbod dat los komt uit de samenleving”. De publiek-private samenwerkingen, geïnitieerd vanuit het project ’de Thuisgevers’, hebben afgelopen maandag een eerste concreet resultaat opgeleverd. Twee vluchtelingen op leeftijd die in Nederland mogen blijven, krijgen in Kampen een tijdelijke plek bij een particuliere woningstichting.
Initiatiefnemer Teun de Man van Stichting Algemene Armenstaat en burgemeester Sander de Rouwe ondertekenden een overeenkomst voor het huisvesten van de eerste twee statushouders in een seniorenwoning van de stichting aan de Christinastraat. Samen met tientallen vrijwilligers van de stichting, welzijnsorganisatie WijZ en van de kerken in Kampen, is het huis in seniorencomplex Oldenhof schoongemaakt en ingericht. De vorige bewoners hebben een deel van de inboedel achtergelaten voor de nieuwkomers. Met deze landelijke primeur haalde Kampen voor de derde maal het landelijke nieuws.

Het pand dat de TUK beschikbaar stelt voor de opvang van statushouders.

Theologische Universiteit
Aan de Broederweg staat één van de gebouwen van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) leeg. Dit schooljaar is de universiteit verhuisd naar Utrecht en heeft Utrecht aan haar naam toegevoegd. Het pand op nummer 19 staat leeg en de (monumentale) gebouwen op nummer 15 en 17 blijven tenminste dit jaar nog in gebruik. Voor de universiteitsbibliotheek om de hoek aan de Groenestraat is nog geen oplossing in Utrecht gevonden.
De TUK heeft aan De Thuisgevers laten weten het pand beschikbaar te willen stellen voor de (tijdelijke) opvang van statushouders. Omwonenden waren aanvankelijk niet geïnformeerd hierover en ontvingen eergisteren pas een brief. Daarin wordt een verkeerd huisnummer genoemd en aangegeven dat het aanbod prematuur is. Eerst wordt er gekeken of het pand geschikt is of geschikt gemaakt kan worden. Als er statushouders komen, belooft De Thuisgevers één-op-één begeleiding van hen. De gemeente wordt dan verantwoordelijk voor de inburgering en welzijnsorganisaties voor aanvullende begeleiding.
Als het zover komt, haalt Kampen wellicht voor de vierde maal in korte tijd het landelijke nieuws.

Zie ook:
Gevluchte Oekraïense jongeren steken de handen uit de mouwen
Kampenion introduceert tafeltennisrobot voor Oekraïners
Gemeente wil weinig kwijt over crisisopvang

De nood is in velerlei opzichten hoog waaronder de tijdsnood maar Prikje was er snel bij.

De nood is in velerlei opzichten hoog waaronder de tijdsnood maar Prikje was er snel bij.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x