Ursula van de Bunte vertaalt pandemie in beelden

Ursula van de Bunte vertaalt pandemie in beelden

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

Artistieke fotografe exposeert tijdens haar Kerst Sale

Er gaat veel symboliek schuil achter de beelden waarin Ursula van de Bunte de heersende pandemie heeft vastgelegd. Met typisch Kamper accenten door de gekozen locaties, mede omdat ze het project vanuit het snelloket heeft opgezet. Tegelijk met de expositie op haar eigen woon- en werklocatie houdt ze een Kerst Sale waarmee haar kunst ook voor de kleinere beurs binnen bereik komt.

Coronakamer
Vorig jaar verhuisde Ursula naar een pand verderop aan de IJssel nadat ze een jaar eerder in Kampen neergestreken was (zie onderaan). Van boven naar onder hangt haar huidige studio aan de De la Sablonièrekade 3 vol met haar fotografische kunstwerken. De werken die ze maakte voor het project ’Pandemie’ zijn geconcentreerd in de coronakamer, vertelt Ursula met een knipoog.
Haar partner Paul, die weer in diverse werken figureert, las tijdens de eerste golf van de pandemie over het snelloket waarmee de gemeente kunst in coronatijd wilde stimuleren. Uiteindelijk werden daarvoor twintig projecten geselecteerd (zie onderaan) waaronder die van Ursula. De onverwachtse druk gaf inspiratie en was welkom want ook Ursula, kunstenares en docente, en Paul, theaterman, waren in de leegte van de lockdown gevallen.

Fotografische kunstwerken van Ursula van de Bunte die de huidige pandemie verbeelden.

Opruiming
Verrast door het goede licht in, en uitstraling van, de Bovenkerk ging Ursula eerst daar aan de slag met enkele modellen. Later betrok ze de Buitenkerk erbij. Alle fotografische kunstwerken hebben diepere lagen, zoals het meisje dat omkijkt naar het psalmenbord. Daarop staat een Bijbeltekst waarin epidemieën worden aangekondigd. Het ’meesterwerk’ waarin Paul gewikkeld in toiletpapier in een nis ligt, kan verwijzen naar het hamsteren van toiletpapier. Of ligt hij erbij als een dode, gewikkeld in doeken?
De elf fotografische werken zijn te bezichtigen op zaterdag- en zondagmiddag van het tweede en derde decemberweekeinde. Voor een schappelijke prijs zijn ze ook te koop, evenals meer exclusieve oplages van Ursula Photography. De eerder dit jaar gehouden Summer Sale sloeg aan en daarom krijgt dat nu een vervolg in de Kerst Sale. Bovendien mag de voorraad slinken want Ursula fotografeert volop. Coronaverantwoord en -doeltreffend.

Zie ook:
Artistieke fotografe vestigt zich aan IJsselkade (video – 2018)
Ursula geeft artistieke invulling aan Open Huizen Dag (video – 2019)
Lijnen en strepen in Kamper binnenstad (persiflage – 2020)
Eerdere snelloketprojecten

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x