Nieuwe parkeerplaats langs Flevoweg voor autoluwe binnenstad

Nieuwe parkeerplaats langs Flevoweg voor autoluwe binnenstad

Gemeente, Nieuws 0 Comment

Parkeermagneten rondom binnenstad moeten bijdragen aan gastvrije stad Kampen

Tegelijk met de ingrijpende reconstructie van de kruising van de Oostzeestraat/Flevoweg is aan de overzijde, langs het Groene Hart, een parkeerplaats aangelegd. Dit is een nieuwe parkeermagneet, zoals er al een paar zijn en er nog een paar komen. Hier kunnen bezoekers van de binnenstad (gratis) parkeren. Om die binnenstad autoluwer en gastvrijer te maken. Aldus het Verkeerscirculatieplan waaruit dit alles voortkomt.

Verkeerscirculatieplan
Stapje voor stapje wordt het Verkeercirculatieplan (VCP) geïmplementeerd. Medio 2017 heeft de gemeenteraad het VCP als beleidskader vastgesteld nadat zij eind 2015 besloot tot het opstellen daarvan. In april 2016 is een kerngroep gevormd die dit uitgewerkt heeft met als doel te komen tot een autoluwer en gastvrijer Kampen. De eerste aanzet gaf de raad al in 2007 maar toen kwam het niet verder dan enkele losse maatregelen en eind 2010 een ’Keuzenotitie verkeerscirculatie Binnenstad’.

Parkeervoorzieningen
Een vijftal parkeermagneten en enkele parkeervoorzieningen rondom de binnenstad moeten de binnenstad verlossen van parkeerdruk en zoekverkeer. Gastvrij en autoluw zijn de kernbegrippen waarmee Kampen een impuls moet krijgen als kwaliteitsstad. De binnenstad kenmerkt zich door een bijzondere vorm en ligging waarvan de eenheid in het verleden al geweld is aangedaan door de Flevoweg en Kennedylaan. De gastvrijheid van de Kampen binnenstad wordt versterkt als er gastvrije toegangen zijn aan de randen van de binnenstad. Oftewel de magneten van Kampen.

Parkeermagneten
In het VCP wordt uitgebreid aandacht besteed aan parkeren. In de binnenstad wordt er gesproken over een binnenring en een buitenring van betaald parkeren. Het doel is om op een aantal cruciale punten bezoekers met eenvoudige, eenduidige borden de keuze te geven tussen gratis bij de magneten te parkeren of te kiezen voor de route ’betaald parkeren binnenstad’.
Aan de rand zijn vijf parkeermagneten ingepland: Bolwerk/Buitenwacht (in ontwikkeling, ruim 200 plaatsen), Buitenhaven (170 tot ruim 200 plaatsen), Flevoweg (nieuw, 50 plaatsen), Burgemeester Berghuisplein (400 tot 500 plaatsen) en Bovenhaven (in ontwikkeling, initieel 90 plaatsen).

De nieuwe parkeermagneet bij de Flevoweg/Korteweg.

Verleiden
De magneten zijn niet bedoeld als stimulans voor autoverkeer om de binnenstad in te rijden maar juist om als fietser of wandelaar vanaf dit punt hun route naar de binnenstad te vervolgen.
De bezoeker moet hiertoe verleid worden door parkeerinformatie, goede bewegwijzering, korte veilige loop- en fietsroutes en bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van deelfietsen bij de magneten. Dit is allemaal nog volop in ontwikkeling zoals ook te zien is bij de ‘kale’ Flevowegmagneet. Maar het begin is er.

Zie ook:
Camera’s meten verkeer binnenstad (2022)
Verkeersbesluiten in IJsselmuiden (2019)
Wordt IJsselmuiden parkeerplaats voor Kampen? (2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x