Parochianen IJsselmuiden roeren zich in brief aan kardinaal Eijk

Parochianen IJsselmuiden roeren zich in brief aan kardinaal Eijk

Kerk, Nieuws, Regionaal 0 Comment

Voornemen beëindigen woord- en communievieringen valt verkeerd

In zijn beleidsplan van enkele maanden geleden kondigt kardinaal Wim Eijk aan dat binnen vijf jaar in de Rooms-Katholieke Kerk ’s weekends geen plaats meer is voor woord- en communievieringen. Dit raakt met name kleinere geloofsgemeenschappen zoals de RK kerk in IJsselmuiden. De locatieraad heeft een brief geschreven waarin ze het bloeiende geloofsleven ter plaatste schetst en vriendelijk doch dringend verzoekt het beleid te herzien.

Eucharistie
Aartsbisschop Wim Eijk staat aan het hoofd van de Nederlandse kerkprovincie en tevens aan het hoofd van zijn (aarts)bisdom Utrecht. Al sinds de middeleeuwen vallen daaronder de parochies in Kampen en IJsselmuiden, die tegenwoordig ’locaties’ zijn binnen de grote, regionale Thomas a Kempisparochie. In alle parochies in zijn bisdom wil Eijk de eucharistie centraal stellen en woord- en communievieringen ’uitfaseren’. Dat betekent dat het Heilig Avondmaal enkel nog gevierd kan worden met een priester. In woord- en communievieringen wordt de, eerder in een eucharistieviering gesacrificeerde hostie, uitgereikt door diakens of pastoraal werkers. Dat is tegen het zere been van Eijk, die als conservatief bekend staat en het meemaken van de eucharistie beschouwt als ”essentieel voor je leven als christen”.

IJsselmuiden
In zijn brief aan Eijk schetst Gertjan van Wijngaarden, voorzitter van de locatieraad, de actieve lokale geloofsgemeenschap rondom de kerk in IJsselmuiden die toegewijd is aan Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangenis. De grote meelevendheid geeft toekomstperspectief, volgens Van Wijngaarden, maar dat wordt bedreigd als er ’s weekends geen woord- en communievieringen meer gehouden mogen worden.
Hij erkent de grote waarde van de eucharistie maar het afnemend priesteraantal maakt dat niet altijd haalbaar. Eijk zou daarom willen zien dat mensen naar de grotere kerken gaan in de naburige omgeving. Dit is niet altijd praktisch, geeft Van Wijngaarden aan, naast het feit dat het afbreuk doet aan de beleving van parochianen om ’thuis’ naar de kerk te gaan. Hij verzekert dat Eijks voornemen geen opmaat is naar kerksluiting, die juist in 2016 werd afgeblazen (zie onderaan).

Een viering in de RK Kerk van IJsselmuiden.

Protest
Het laatste woord is er nog niet over gezegd want meer (bloeiende) ’kerkdorpen’ hebben hun bezwaren geuit. Er is een kerkpetitie opgesteld met als eerste doel een gesprek aan te zwengelen. „Nu wordt alles van bovenaf bepaald”, aldus Gerard Oude Avenhuis, één van de initiatiefnemers en kerkend in de Pancratiusparochie (omgeving van Tubbergen).
De momenteel ”enkele duizenden” handtekeningen zullen binnenkort overgedragen worden aan vicaris Ronald Cornelissen. Oude Avenhuis had de petitie liever aan kardinaal Eijk overhandigd: „We willen de handtekeningen aan de beleidsmaker overhandigen, niet aan de uitvoerder daarvan.”
In IJsselmuiden wachten ze het antwoord op hun brief af.

Zie ook:
Hykanon viert afblazen kerksluiting met concert (2015)
Terugblik met Pinksteren op doop en communie (2019)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x