”Kampen lapt PAS-uitspraak Raad van State aan haar laars”

”Kampen lapt PAS-uitspraak Raad van State aan haar laars”

Nieuws 0 Comment

Werkgroep Zwartendijk keert zich tegen vergunning Recreatiepark Roggebot

Gemeente Kampen heeft een omgevingsvergunning verstrekt voor recreatiewoningen op het nieuwe Recreatiepark Roggebot. Dat is tegen het zere been van Werkgroep Zwartendijk. De locatie ligt op ”steenworpafstand” van het nieuwe rietmoeras dat deel uitmaakt van het Drontermeer, een Natura2000-gebied. De argumentatie van de gemeente gaat volgens de werkgroep in tegen de ”geruchtmakende” PAS-uitspraak van de Raad van State.

Recreatiepark Roggebot
Als uitvloeisel van het programma ’Ruimte voor de Rivier’ wordt het gebied rondom de Roggebotsluis gereconstrueerd. In dat kader is de camping bij de Roggebotsluis sinds één januari van dit jaar gesloten. Er is een nieuw recreatiepark in opbouw dat een ’klein Giethoorn’ aan het Drontermeer moet worden. Op 9 juli jl. heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend voor 57 ”meerwoningen” waarbij tevens 300 ”lodges, strandwoningen en chalets” mogen worden neergezet.
De jachthaven bij de camping mocht wel blijven bestaan en groeit in de plannen van 100 naar 225 ligplaatsen. Het nieuwe recreatiepark wordt ruim twee keer zo groot als de oude camping, waar vorig jaar zo’n 180 stacaravans stonden. De grote vijver wordt vervangen door smallere watertjes rond een soort landtongen met chalets erop – door de nieuwe eigenaar het ”Giethoornconcept” genoemd.

Stacaravan op de opgeheven camping Roggebot.

Aangelegd rietmoeras
In de onmiddellijke nabijheid van het recreatiepark is een rietmoeras aangelegd (zie onderaan) als natuurcompensatie van de ingrijpende gevolgen van de aanleg van het Reevediep. Dit rietmoeras maakt deel uit van het Drontermeer als Natura2000-gebied. Bij de zuidelijke dijk komen 45 vaste woningen en 20 seizoenchalets te staan met uitzicht op het Natura2000-rietmoeras, dat op een afstand van zo’n 15 tot 20 meter ligt.
Bij het Reevediep wordt in theorie een ”verstoringsgrens” voor de roerdomp aangehouden van 200 meter. Die wordt bij de zuidelijke dijk niet gehanteerd. De gehele jaar door verhuurde (grote) vakantiewoningen zullen zorgen voor onrust, aldus de werkgroep. Bovendien mag er over de dijk gelopen en gefietst worden. Dit alles zal verhinderen dat de roerdomp en de grote karekiet neerstrijken in het voor ”veel geld” aangelegde rietmoeras.

Cumulatieve effecten
Een andere verstorende factor zal de nieuwe, geplande woonwijk ’Dorp Reeve” veroorzaken met haar uitloop van 600 tot 1200 woningen. Hiertegen strijdt de werkgroep al langer. Gemeente Kampen kwam eerder wel buurgemeente Oldebroek tegemoet in diens bezwaren tegen het Reevedorp (zie onderaan).
Werkgroep Zwartendijk en Natuurvereniging IJsseldelta, die vaker samen optrekken, hebben Jan van der Winden verzocht onderzoek te doen. De ecoloog, verbonden aan Bureau Waardenburg, won in 2012 de driejaarlijkse Herman Klomp prijs van de Vogelbescherming.
Hem is opdracht gegeven om de “cumulatieve effecten” op de in Kampen liggende Natura2000-gebieden te beschrijven – van het Reevedorp en de vaarbewegingen in het Reevediep/Drontermeer tot aan het Recreatiepark Roggebot.

De doorgaande vaarverbinding via het Reevediep.

Raad van State
Laatstgenoemde rapportage zal straks worden voorgelegd aan de Raad van State bij de tweede zitting, waarvan de datum nog niet bekend is. Eerst zal buigt de gemeente zich over het bezwaar dat de werkgroep op maandag 17 augustus heeft aangetekend tegen de verleende vergunning voor Recreatiepark Roggebot.
Desgevraagd laat een woordvoerder van gemeente Kampen weten nog niet te kunnen reageren: ”De bezwaren worden ter advisering voorgelegd aan de bezwaarschriftencommissie. Die brengt vervolgens advies uit aan het college. Daarna neemt het college een beslissing. Inhoudelijk kan het college daarom nog niet reageren.”
Ook bij de grote reconstructie van knooppunt Roggebot komen de karekiet en de roerdomp om de hoek kijken.

Zie ook:
Aandacht voor rietmoeras in Oudestraat
Voorbereidingen doorgaande vaarverbinding Reevediep
Roggebotsluis wordt vervangen door brug
Kampen komt tegemoet aan bezwaren Oldebroek

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op

Back to Top