Overijssel wil voor elke inwoner één boom (video)

Overijssel wil voor elke inwoner één boom (video)

Gemeente, Natuur, Nieuws, Regionaal, Video 0 Comment

Gert Scholten vertelt over zijn passie voor bomen

Met een actieplan voor het planten van 1,1 miljoen extra bomen wil Provincie Overijssel voor al haar inwoners één boom tellen. Samen met Natuur & Milieu Overijssel (NMO) en andere partners heeft gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher het platform iedereeneenboom.nl gelanceerd. Bij gemeente Kampen houdt Gert Scholten zich al decennia bezig met bomen en vertelt gedreven over zijn passie.

Teller loopt
NMO en de provincie hebben het voortouw genomen en daarnaast doen Landschap Overijssel en Overijssels Particulier Grondbezit mee, die eveneens actief zijn binnen de beweging ’Natuur voor elkaar’. Op iedereeneenboom.nl wordt een teller bijgehouden en staat een overzicht van activiteiten in de verschillende buurten en regio’s.
Iedereen kan helpen door zelf een boom te planten en die aan te melden op de website. Andere mogelijkheden zijn het beschikbaar stellen van grond, projectideeën delen of zorg dragen voor cofinanciering.
Provincie Overijssel stelt zelf ook grond beschikbaar om bij te dragen aan de 1,1 miljoen bomen, te weten 44 hectare (een kleine 80 voetbalvelden).

Miljoenen bomen moeten er in Nederland bijkomen.

Plan Boom
Met iedereeneenboom.nl levert Overijssel haar bijdrage aan Plan Boom dat in heel Nederland 10 miljoen extra bomen wil aanplanten – van, voor en door iedereen. Met behulp van een schenking van ruim twee miljoen Euro van de Postcode Loterij gaan de Natuur en Milieufederaties de komende vier jaar het land door met Plan Boom.

Volgens gedeputeerde Ten Bolscher is natuur overal te vinden in Overijssel: “Niet alleen in de beschermde natuurgebieden maar juist in onze directe woonomgeving, je eigen tuin en het park of de boomgaard waar je vaak langs komt. Wij willen de natuur dichter bij onze inwoners brengen en hun initiatieven steunen.”

Gert Scholten vertelt over zijn passie voor bomen.

Kamper hoveniers
Bij gemeente Kampen zijn sommige hoveniers al decennia in dienst. Æbe Poutsma vierde eerder zijn veertigjarig jubileum (zie onderaan) en Gert Scholten is ook al dertig jaar werkzaam in het Kamper groen. In een informatief, naar eigen zeggen educatief, gesprek met Kamper Nieuws op de Natuurspeelplaats vertelt Scholten over zijn passie voor bomen.
In zijn werk als hovenier heeft Scholten zich opgewerkt tot bomenexpert middels een scala aan cursussen. Natuur- en kennisontwikkeling staan niet stil. Volgens Scholten zijn bomen ”weer hip omdat het kan helpen bij de klimaatsverandering”. Ook dilemma’s als het kappen om veiligheidsredenen komen ter sprake.
Onbedoeld sluit Scholten aan op de woorden van Ten Bolscher die stelt dat ”bomen onze wereld mooier maken, het thuis zijn voor vele vogels en insecten en bovendien zorgen voor schone lucht en schaduw”. Op naar miljoenen extra bomen!

Zie ook:
Massale bomenkappen ”voor veiligheid”
”Gun bomen een tweede leven”
Kap zonlicht werende eiken gestart
Hovenier gemeente veertig jaar in dienst

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x