Bestuur PBBO overweegt partij op te heffen

Bestuur PBBO overweegt partij op te heffen

Nieuws, Politiek 0 Comment

Johannes Witte maakt termijn af als voorzitter maar ziet geen toekomst

 

Vier jaar geleden werd er een nieuwe politieke partij opgericht. In Brunnepe maar met een landelijk karakter. De PBBO is naast Kampen ook vertegenwoordigd in Amsterdam en binnen vereniging IJsselstreek vallen meerdere plaatsen. Het bestuur van Kampen heeft het voornemen uitgesproken om de partij te beëindigen maar de eindbeslissing is aan de leden. Voorzitter Johannes Witte van vereniging Kampen maakt zijn termijn af, die loopt tot begin 2019, en zet er dan een punt achter.

Na de lage opkomst bij de jaarvergadering in het voorjaar, heeft het bestuur van Kampen zich achter de oren gekrabt. In combinatie met het uitblijven van groei en de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018, heeft het vijfkoppige bestuur in Kampen haar knopen geteld. Binnen het landelijk bestuur zijn echter ook vereniging Amsterdam en vereniging IJsselstreek vertegenwoordigd die ook unaniem moeten instemmen met het voorgenomen besluit. Daarnaast hebben de leden een belangrijke stem want de Partij voor Betaalbare Betrouwbare Overheid kent een sterke partijdemocratie.

Johannes Witte, voorzitter van de PBBO.

Johannes Witte
Als voorzitter van de lokale en landelijke PBBO licht Johannes Witte toe dat ”het lastig wordt om mee te doen aan de raadsverkiezingen met te weinig groei van de partij en dientengevolge te weinig leden.” Dat zou resulteren in een kleiner campagneteam en minder financiën. ”We willen niet’, vervolgt Witte, ”opnieuw de verkiezingen ingaan met een noodlijst.” Dat was het geval bij de vorige raadsverkiezingen in 2014 toen de PBBO in Kampen uiteindelijk 397 stemmen kreeg (1,56%) hetgeen te weinig was voor een zetel. Witte maakt in ieder geval zijn termijn af ongeacht wat er besloten wordt. Hij zal ook aanwezig zijn bij de gemeentelijke voorbereidingen op de verkiezingen.

Kleine vijver
Kampen kent al veel (lokale) politieke partijen en daarmee wordt de vijver, waarin de PBBO vist, klein. Na de verkiezingen in 2006 stopte al ‘Kijk op Kampen’. ‘Functioneel Samenwerkingsverband’, ‘Verontruste Burgers’ en ‘Alerte Democraten’ gingen op in ‘Gemeente Belang Kampen’ (GBK). Johannes Witte betreurt het einde van PBBO, zoals nu de verwachting is, maar heeft het in ieder geval geprobeerd. Of zoals een ander bestuurslid het uitdrukt: ”Het idee is misschien wel goed maar Kampen is wellicht minder geschikt (door de relatief kleine stemvijver – red.).” De PBBO zit in dezelfde sociale hoek als de SP maar op het gebied van veiligheid streeft de jonge partij in conservatisme gevestigde partijen voorbij.

Kimzon

Hoopvol begin
In februari 2013 werd de partij met veel hoop en idealen opgericht in wijkcentrum Reijersdam. Standpunten zijn onder andere geen inhuur van (nieuwe) externe adviseurs, belasting omlaag en een voortvarende aanpak van problemen. In Amsterdam kwam ook een kiesverenging van de grond en in meer plaatsen werd dat nog steeds nagestreefd. Nog geen vier jaar later lijkt het doek lijkt nu toch te vallen hoewel het hoofdbestuur nog moet instemmen. Daarnaast kunnen leden altijd nog het initiatief nemen tot een doorstart al moet dat dan officieel via een bestuur lopen. Na het weekeinde hoopt de PBBO met een persverklaring te komen. Op de website staat bovenstaande afbeelding van een zon boven de kim. De opkomende zon lijkt voor de PBBO een ondergaande zon te worden.

Zie ook:
Programma PBBO

In 2014 maakte RTV Oost een reportage naar aanleiding van de stelling ”Veel partijen slecht voor bestuurbaarheid”. Volgens Kees Aarts, politicoloog aan de Universiteit Twente, zijn vijf of zes partijen is voldoende. In 2014 deden er in Kampen tien partijen mee aan de gemeenteraadsverkiezingen waarvan er negen één of meer zetels behaalde.

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x