Een dag in een rolstoel
Achtergrond, Nieuws, Politiek 12 maart 2018, 0 CommentNardus Koster ervaart als rolstoelgebruiker de nodige hobbels
Om te beleven wat een rolstoelgebruiker meemaakt, heeft Nardus Koster, raadslid en binnenstadondernemer, een dag plaats genomen in een rolstoel. Kamper Nieuws volgde hem en legde vast op welke problemen hij door de dag heen stuitte. Maar ook vernamen we van ondernemers en uitbaters hoe ze, soms al jaren, rekening houden met onze gehandicapte medemens. Bij de gemeente zijn ze volop met dit thema bezig. Nardus had twee meevallers op deze drukke werkdag. Het was goed weer en het gemeentehuis, zijn woonhuis en zijn winkel zijn alle op loopafstand van elkaar gelegen. Pardon, op rolafstand.
Deuren, matten en lopers
Halverwege de ochtend heeft Nardus een afspraak bij brasserie De Groene Vlinder. Hij komt goed gemutst vanaf het gemeentehuis waar een bijeenkomst plaats vond over sociale inclusie. Wel is hij op een zebrapad op de 1e Ebbingestraat al bijna van zijn wielen gereden door een automobilist. De Groene Vlinder heeft een deur die open blijft staan – dat is handig. Minder handig is het toilet op een halve verdieping hoger. Voor toiletgang voor mensen met een beperking blijken ze echter afspraken te hebben met de overburen. De uitbaatster vertelt veel ervaring te hebben met de beperkte medemens want al 25 jaar wordt er maandelijks een eetcafé georganiseerd voor cliënten van Philadelphia.
De matten voor de Hema zijn zwaar om overheen te rollen maar het lukt wel, in tegenstelling tot wat we gehoord hadden. Readshop Bos is zeer goed bereikbaar met automatische openende deuren…. die net te vroeg sluiten. ”Jammer,” reageert een verkoopster, “juist vanmorgen zijn ze opnieuw afgesteld. Nog niet helemaal goed dus.” In de modewinkel tegenover lijkt het een hele krappe bedoening. De goede kijker ziet wel ruimte voor de kassa en achterin bij de pashokjes. Dat blijkt “verkeersruimte” te zijn die de eigenaresse speciaal voor rolstoelers heeft vrij gehouden.
Kriskras geparkeerde fietsen
In de oude binnenstad is het onvermijdelijk dat de straten vaak schuin aflopen en de stoepen smal zijn. Maar zelfs op brede stoepen en in de Oudestraat rolt Nardus zich soms klem…. tussen lukraak neergekwakte fietsen. Dit is één van de zaken waarvoor Nardus aandacht wil vragen. Hij wil ”geen zwarte Pieten uitdelen” maar de mensen zich er bewust van maken. Hij heeft veel tips gekregen van Yvonne Hofman, die echt aan een rolstoel gebonden is. Zij ondernam in februari vorig jaar een tocht door de Oudestraat en werd daarbij gevolgd door collega Stegenga van de Stentor. Yvonne kreeg vorig jaar de Bruggenbouwersbokaal voor haar inzet voor ’Kamper Lotgenoten’ (zie onderaan), een onderscheiding die Nardus later kreeg voor zijn binnenstadactiviteiten (zie onderaan). In navolging van Yvonne wijst Nardus op het vaak schuin aflopen van (ook nieuwe) stoepen die veel en zwaar tegensturen vereisen. Verder zijn allerlei obstakels soms een (letterlijke) sta-in-de-weg. Een lantaarnpaal, waar net een schuinstaande fiets bij staat, of afvalcontainers. Of steigers waarbij geen rekening wordt gehouden met rolstoelers door een omleiding of onderdoorgang te maken.
Kampen Inclusief
Al bij de voorbereidingen van de Hanzedagen hoorde Nardus op een bijeenkomst iemand een opmerking maken over de rolstoeltoegankelijkheid van de binnenstad. In juni 2016 heeft Nederland een VN-verdrag geratificeerd voor de rechten van de mens met een beperking. Daarin staat dat mensen met een lichamelijke, visuele, auditieve of verstandelijke beperking volwaardig aan de maatschappij moeten kunnen deelnemen en dat ze dezelfde rechten en kansen hebben. De overheid, maar ook maatschappelijke organisaties en ondernemers, moeten daar werk van maken. Bij gemeente Kampen gebeurt dat binnen de Adviesraad Maatschappelijke Ondersteuning. Dinsdagavond 13 maart wordt er een bijeenkomst gehouden over het VN-verdrag. Geïnteresseerden zijn welkom na aanmelding via ClusterMMBKampen@Gmail.com. Nardus heeft de proef op de som genomen hoe zijn eigen winkel en de rest van de binnenstad rolstoelvriendelijker kunnen worden. De vele aanspraak die Nardus kreeg op straat en elders leverde soms boeiende gesprekken op waarmee hij al aandacht kon vragen voor het onderwerp. Het was een leerzame dag. En een zware dag. De arme armspieren van Nardus zijn flink op de proef gesteld.
Zie ook:
• Stichting op reis met Bruggenbouwersbokaal (5e alinea: Yvonne Hofman)
• Bruggenbouwer van november: Nardus Koster
• VN-verdrag handicap