Een zager uut Zalk zaagt planken uut een balk

Een zager uut Zalk zaagt planken uut een balk

Nieuws 0 Comment

Opnieuw hout oude Stadsbrug gereed voor verdere bewerking

Op de Natuurspeelplaats vloog het zaagsel afgelopen zaterdag je om de oren. En voor je het weet in je ogen. Mobiele Houtzagerij Koersen was weer neergestreken om de palen van de oude Stadsbrug te verzagen. Ruim een jaar geleden was een eerste deel verwerkt. Liefhebbers konden gecertificeerde en gebrandmerkte planken kopen. Hanjo IJkhout, beheerder van de Natuurspeelplaats, heeft voor het overgebleven hout volop plannen.

De Kamper ’Lange Brugge’
In 1448 legde Kampen een oeververbinding over de IJssel met de ’Lange Brugge’, een voorloper van de huidige Stadsbrug. Doorgang kostte geld en samen met de brug over de Maas bij Maastricht waren dit ooit de eerste en enige bruggen in Nederland die gebouwd en betaald waren door een stad.
De ’Lange Brugge’ stond op houten pijlers waarvan restanten ontdekt werden bij het uitbaggeren van de IJssel in het kader van ’Ruimte voor de Rivier’. De projectorganisatie schonk ze aan de Natuurspeelplaats die in februari vorig jaar een eerste deel door Koersen in planken liet zagen (zie onderaan).
Hanjo IJkhout maakte er vervolgens diverse gebruikersvoorwerpen van zoals telefoonhouders en broodplanken. Ook werden er stadsbankjes van de planken gemaakt waarvan Isala Delta het eerste exemplaar kreeg (zie onderaan). Afgelopen zaterdag was het tijd om een volgende lading planken te fabriceren.

Gebruiksvoorwerpen gemaakt van de tot planken verzaagde oude stadsbrugpijlers.

Pluriformiteit aan bestemmingen
Als ”mooie eikenhouten” planken, aldus IJkhout, krijgen de stadsbrugpijlers van weleer in diverse gedaanten een tweede leven. Het Gemeentearchief kwam langs en iemand anders zocht planken voor een oude kast. Zelf maakt Hanjo er diverse gebruiksvoorwerpen van of hij laat dat doen door een sociale werkplaats. Hij is bezig met gevelbankjes en de broodplank is nog steeds populair.
Alle trotse eigenaren van een echte stadsbrugpijlerplank kregen een certificaat van echtheid mee. Meestersmid Sven de Lange gaf de planken een brandmerk mee. Ruim de helft van het stadsbrughout is nu op en vergeven. Er is nog een flinke stapel over die IJkhout voor de Natuurspeelplaats wilt gebruiken.
Hij denkt aan overkappingen in de trant van middeleeuwse kraampjes voor ”organische activiteiten” als boetseren en potten bakken. Dat is allemaal nog in een pril stadium maar de gepensioneerde kinderboerderijbeheerder loopt als vanouds over van ideeën. Haast is er niet met de stapel stadsbrugpijlerrestanten. Het hout gaat al bijna zes eeuwen mee.

Mobiele Houtzagerij Koersen uit Zalk aan het werk op de Natuurspeelplaats.

Zie ook:
Oude Stadsbrug hergebruikt door Natuurspeelplaats (feb. 2017)
Eerste Stadsbankje overhandigd aan Isala Delta (april 2017)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline terugkoppelingen
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x