Janita en Ronald pleiten voor elektronisch stemmen

Janita en Ronald pleiten voor elektronisch stemmen

Gemeente, Nieuws, Politiek 0 Comment

Gemiste stemmen in uitslag Statenverkiezingen zonder gevolgen

De verliezers likken hun wonden en de winnaars genieten na. Een Kamper kandidaat voor de PvdA bij de Provinciale Verkiezingen op 20 maart blijft met de vraag zitten hoe zijn voorkeursstemmen konden verdwijnen. Voor de zeteluitslag maakt het geen verschil en die is inmiddels officieel vastgesteld. Voor Kamper PvdA-fractieleidster Janita Tabak pleit deze miskleun voor het herinvoeren van elektronisch stemmen.

Handmatige stemmentelling
Bij het zien van de uitkomst van de stemmen op het stembureau dat in Quintus was onder gebracht, zag Janita tot haar grote verrassing dat Ronald Klappe geen enkele voorkeursstem had gekregen. Niettemin had zij op hem gestemd, evenals Ronald zelf en partijgenoot Manfred Haveman. Als ware het met voortuitziende blik, had Manfred dat zelfs op de gevoelige plaats vastgelegd.
Tabak meldde het aan burgemeester Koelewijn maar de officiële stembusuitslagen waren al vastgesteld. In de tussentijd twitterde de burgemeester een foto van het stembureau op het gemeentehuis met zijn complimenten aan de tellers. Later heeft Bort zijn excuses voor het teleuvel aan Ronald gemaakt.
Op de verkiezingsavond zijn er op stembureau Quintus op lijstniveau 878 stemmen geteld, waarvan 72 op de PvdA. Bij het centraal tellen op kandidaatniveau een dag later zijn voor Quintus dezelfde aantallen geteld. Het totaal aantal stemmen van 72 klopt daarmee op partijniveau.

Als ware het met voortuitziende blik, had Manfred zijn stemgedrag vastgelegd.

Elektronische stemmentelling
Voor Janita en Ronald is deze gang van zaken een reden om te pleiten voor herinvoering van elektronisch stemmen. Ironisch genoeg heeft, zo vertelt Ronald, de PvdA in de Tweede Kamer een paar jaar geleden tegen een dergelijk voorstel van de VVD gestemd. Van 1966 tot 2007 is in Nederland met (niet verplichte) stemmachines en -computers gestemd.
Bij de Tweede Kamerverkiezing in 2006 ontstond hierover discussie. Het stemgeheim zou met stemmachines niet voldoende gewaarborgd zijn. Evenmin als betrouwbaarheid en transparantie van de stemmentelling. Daarom wordt sinds de Europese verkiezingen in 2009 in Nederland weer met (rood) potlood op papier gestemd. Discussies over, en onderzoeken naar, elektronisch stemmen duren wel voort. Het kabinet wil vanaf 2021 testen met een stembiljet dat elektronisch te tellen is.
De kleine kater van Ronald blijft maar als troost bleek dat zijn kandidatuur wel stemmen voor zijn partij hebben opgeleverd. Meer mensen dan alleen de drie genoemde Kampenaren gaven aan op Ronald gestemd te hebben terwijl ze anders geen PvdA hadden gestemd.

Op het stembureau bij Quintus kon niet elektronisch gestemd worden, zoals voor heel Nederland gold.
Zie ook:
Haagse politici leggen oor te luister in Kampen
Links in oppositie èn in coalitie

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x