Poëzie Verbeeld: Hanzebankjes binnenstad vertonen gedichten

Poëzie Verbeeld: Hanzebankjes binnenstad vertonen gedichten

Kunst & Cultuur, Nieuws 0 Comment

In woord en beeld poëzie beleven op overzichtelijke route

Zeven Hanzebankjes van Stadskazerne tot Koggewerf zijn uitgerust met een NFC-chip. Die tovert op een mobiele telefoon een gedicht over de IJssel. Verteld door de Kamper dichter zelf en passend uitgebeeld. Uit de vele inzenders heeft de Bibliotheek een selectie gemaakt. Samen met Stichting ARTicipatie zijn deze n video’s verbeeld.

Stadskazerne
Wethouder Irma van der Sloot (Cultuur) opende zaterdag één februari de route samen met Peter Schräder bij het Hanzebankje voor de Stadskazerne. Schräder zette voor Stichting ARTicipatie het project ’Tap je bankje’ op. Het publiek kon, nadat het doek verwijderd was, meteen de QR-code inscannen en het eerste gedicht horen en bekijken.
Daarbij struikelde menigeen over de technische randvoorwaarden. De mobiel moet verbonden zijn met internet en de zogenaamde NFC-functie moet ingeschakeld zijn om de QR-code te scannen. Vervolgens kon men de Hanzebankjes rondom de Stadskazerne verkennen en ’hun’ gedichten beleven. Een uur later werd er afgesloten op de Koggewerf.

Officiële openingshandeling voor de Gedichtenroute.

Koggewerf
Voor de kantine van de watersportvereniging stond een fles IIsselwater klaar om te toosten op de nieuwe IJsselgedichtenroute. Deze toost werd later voortgezet in de kantine zelf onder muzikale begeleiding van het Natuurkoor. Bij de Stadskazerne had Irma van der Sloot het gedicht van Ida Gerhard voorgedragen zoals ze dat eerder voor de IJsselbiënnale had gedaan.
De Koggewerf speelt een rol in het gedicht van Hans Houkema, de sneldichter van Kamper Nieuws. Hij wordt in ’zijn’ videogedicht toegezongen en uitgezwaaid door de Koggezangers. Een andere inzending is van Reijer van ’t Hul. Hij vertolkt zijn gedicht met een grote flamingo op de IJssel.
Eén van de zeven uitverkoren gedichten is niet geschreven door een Kampenaar maar ’slechts’ aangedragen door een Kamperse.

V.l.n.r. Nieke Jansen, Anne Marth Kuilder, Peter Schräder, Hans Houkema

Winnaars
Naast Gemeente Kampen en Stichting ARTicipatie hebben aan dit project ook Cultuurfonds Kampen en Bibliotheek Kampen bijgedragen. De Bibliotheek meldt op haar website als ”eervolle vermeldingen” alle overige gedichten waarvoor geen Hanzebankje beschikbaar was. De uitverkozen gedichten zijn:
1. Mijn rivier – Reijer van ‘t Hul
2. Punterlied – Hans Houkema
3. Stilstaan – Ilja Alberts
4. Hoogwater – Brigitte Wolthuis
5. Zonder titel – J. Baas-Hazenbosch
6. Open zee – Nou En
7. IJssel – Jan Terlouw (aangedragen door Janny Oosterhuis)

Ander poëzienieuws:
Zomer op Schokland met ’Dichter op het Land’ (video)
Gedichtenraadsels tijdens Poëzieweek bij Het Visnet
Gedichten van sneldichter Hans Houkema

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x