Pollers Oudestraat Kampen blijven buiten gebruik

Pollers Oudestraat Kampen blijven buiten gebruik

Gemeente, Nieuws, Zakelijk 0 Comment

Afsluiting binnenstad Kampen vervalt tenminste een jaar

De pollers, beweegbare palen, die het winkelhart van Kampen afsluiten voor autoverkeer, blijven in de grond. Sinds enkele weken komen ze al niet meer omhoog en het college van B&W heeft besloten om dat zo te laten. Vervanging van de afgeschreven pollers kost geld. Zonder ontheffing blijft de Oudestraat gesloten uitgezonderd de venstertijden voor bevoorrading die ongewijzigd blijven.

Afgeschreven systeem
De beweegbare palen, die de Oudestraat aan alle palen afsluiten, stammen uit 2009. Al geruime tijd kampen ze met storingen. De leverancier ondersteunt het huidige systeem niet meer. Vervanging zou zo’n 250.000 euro kosten hetgeen het college onwelgevallig is in deze tijd van bezuinigingen.
De gemeente heeft naar alternatieven gekeken zoals een systeem met camera’s, handmatig bedienbare klappalen of geen fysieke afsluiting. Voor dat laatste is nu gekozen. Over een jaar zal dat geëvalueerd worden. Op basis daarvan wordt een definitieve oplossing gekozen.

Bereikbaarheid gegarandeerd
Hulpdiensten en leveranciers zijn zonder een fysieke afsluiting, of een pollersysteem met storingen, gegarandeerd van een bereikbare binnenstad. De venstertijden tussen 6u00 en 11u00 blijven gehandhaafd. Daarbuiten blijft autoverkeer in het voetgangersgebied niet toegestaan zonder ontheffing.
Verantwoordelijk wethouder Holtland geeft aan dat er vanuit Handhaving extra aandacht zal zijn voor overtredingen. De regels blijven ongewijzigd en volgens hem valt de overlast tot nu toe erg mee. Hulpdiensten en betrokkenen zijn geïnformeerd en ontheffinghouders kunnen hun transponders voor de palen inleveren bij het stadhuis.

Toegang tot de Oudestraat benedenstrooms.

Laakbaar handelen
Nardus Koster, één van de vele winkeliers aan de Oudestraat, bekritiseert het besluit. Volgens hem worden winkeliers daarmee plotseling geconfronteerd. Anderhalf jaar geleden meldde de leverancier al de pollers niet meer te kunnen en willen onderhouden. Daarmee had de gemeente ruimschoots de tijd om maatregelen te nemen en een nieuw plan te bedenken, aldus de politiek actieve ondernemer in De Brug.
”Dit had allemaal al in kannen en kruiken kunnen/moeten zijn,” schrijft Koster, ”voordat er ook maar sprake was van de noodzaak tot bezuinigen. De veiligheid op straat tijdens de winkelopeningstijden is in het geding, maar ook de verkeerstoename en overlast in de avonduren, zorgt voor onvrede onder bewoners en ondernemers.”

Zie ook:
Alternatief gelanceerd voor vracht binnenstad Kampen (2017)
Een dag in een rolstoel door de binnenstad (2018)
Stoepbord sterft roemloos einde (2019

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x