POM-status Monumentenbezit biedt hoop op restauratie Gotisch Huis

POM-status Monumentenbezit biedt hoop op restauratie Gotisch Huis

Geschiedenis, Nieuws 0 Comment

Ministeriële erkenning vergroot kans op verkrijgen benodigde restauratiesubsidie

De eigenaar van het Gotisch Huis, Stichting Monumentenbezit, is aangewezen als professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM). Deze status biedt voordelen bij de aanvraag voor instandhoudingssubsidie. Met de openstelling aanstaande weekeinde, één maal per jaar op Open Monumentendag, komt het verval van het monument weer onder de aandacht. De stichting hoopt nu binnen enkele maanden eindelijk de benodigde subsidie toegewezen te krijgen van Provincie Overijssel.

Het Gotisch Huis aan de Oudestraat in de binnenstad van Kampen.
(klik aan voor uitvergroting)

Koopmanshuis
Het Gotisch Huis in het centrum van Kampen is gebouwd rond 1500, waarschijnlijk door koopman en stadsbestuurder Frederich Rijnvisch en is een fraai voorbeeld van een laatgotisch particulier woonhuis. Halverwege de zeventiende eeuw werd het een grutterij en kreeg het in het achterhuis een rosmolen die nog steeds aanwezig zou zijn. Achter het huis verrezen stallen voor de paarden die het vermalingssysteem aandreven. De functie van grutterij verviel in 1904 en het pand kwam in eigendom van de Rijksgebouwendienst.
In 1907 startte een grootscheepse restauratie. Architect Pierre Cuypers bracht boven het entreeportaal het jaartal aan van restauratie, de Nederlandse leeuw en het Kamper stadswapen. Tot 2009 was in het monument het Stedelijk Museum Kampen gevestigd. Daarna kwam het leeg te staan en op 15 januari 2016 is het overgedragen aan Stichting Monumentenbezit. De grond is nog altijd eigendom van de gemeente.

POM-status
In februari heeft staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) Stichting Monumentenbezit aangewezen als professionele organisatie voor monumentenbehoud (POM). Deze beoordeling vloeit vort uit het feit dat “de organisatie de afgelopen jaren haar monumenten op professionele wijze, structureel en consistent in stand heeft gehouden.” De staatssecretaris is ook positief over de deskundigheid en de gehanteerde werkprocessen van Monumentenbezit.
„De POM-status kon niet eerder worden aangevraagd, omdat Monumentenbezit daarvoor eerst vijf jaar achtereen voor actief moest zijn. We zijn pas sinds 2016 actief en de aanvraag van de status kost ook wat tijd”, licht Sanne Kiel toe namens de stichting. In 2016 werden 29 monumenten door het Rijk afgestoten en via de Nationale Monumentenorganisatie ondergebracht in een nieuw opgerichte stichting: Monumentenbezit.

Sindsdien treedt de stichting op als landelijke beheerorganisatie voor monumenten en gebouwen van cultuurhistorisch waarde door verwerving, restauratie, exploitatie en verduurzaming van monumenten. De stichting streeft ernaar om de beschermde bouwwerken open te stellen voor publiek.

Monumentenbezit
Met de POM-status krijgt een subsidieaanvraag voorrang als er in totaal meer aanvragen zijn dan er budget beschikbaar is. Tot nu toe liep het Gotisch Huis restauratiesubsidie van Provincie Overijssel mis. Monumentenbezit hoopt dat de verkregen POM-status bijdraagt aan de grote wens om “de prachtige oude koopmanswoning een nieuwe bestemming geven”. Ze verwacht de komende maanden meer te kunnen vertellen. Tot die tijd is het Gotisch Huis slechts voor die gelukkige op Monumentendag te bezichtigen die zich op tijd aanmeldde want de rondleidingen, drie plus één extra, zijn volgeboekt.
Overigens was het Gotisch Huis in 2019 een keer extra open ter gelegenheid van de Kamper Schattenroute die de Erfgoedchick had uitgezet (zie onderaan). Zo belichtte cultuurZIEN eerder het alledaagse gebruik van paarden in Kampen waar de rosmolen een klein voorbeeld van is. Maar wel één die behoort tot de (verborgen) schatten van het Gotisch Huis.

Zie ook:
Schatgraven bij gemeente resulteert in Kamper Schattenroute
Volop paarden in Kampen (deel 1 – video)

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
oudste
nieuwste meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x