Kampen krijgt deelfietsen (video)

Kampen krijgt deelfietsen (video)

Nieuws, Video 0 Comment

’Kris-Kras door Kampen’ wordt een primeur in Nederland

De deelfiets gaat zijn intrede doen in Kampen. Als eerste gemeente in Nederland gaat Kampen samenwerken met Kris-Kras, een nieuw bedrijf uit Amersfoort. In het gemeentehuis werd de speciaal ontworpen fiets aan de pers gepresenteerd en uitgebreid toegelicht. Tevens werd de samenwerkingsovereenkomst officieel ondertekend. Op het plein kon de fiets uitgeprobeerd worden en demonstreerden directeur Broers en wethouder Veldhoen de deelfiets.

De geheel nieuw ontworpen deelfietsen van Kris-Kras.

Duurzaamheid
De fiets is de laatste schakel in een goede en duurzame bereikbaarheid van de stad. Toeristen en forensen kunnen na aankomst per trein de laatste meters naar hun bestemming overbruggen met een deelfiets. Datzelfde geldt ook voor hen die de auto op één van de vijf parkeermagneten aan de randen van de stad hebben geparkeerd. Deze worden gecreëerd in het kader van het project ’Beter Benutten’ (zie onderaan). Ook inwoners kunnen deelnemen aan het fietsdeelplan, dat aansluit op het in september geïntroduceerde Routenet Kampen (zie onderaan).
De deelfiets van Kris-Kras is ontworpen op duurzaamheid en gebruikersgemak en is van geheel Overijsselse makelij. De fietsen worden elektrisch ondersteund en de motor is zelflerend waarmee het zich aanpast aan het fietslandschap. Een speciaal diefstalbestendig slot van Mobilock (zie onderaan) zorgt voor makkelijk aan- en afmelden. Dit gebeurt via een app waarmee ook afgerekend kan worden. De kosten zijn nog niet bekend.

Directeur, wethouder en ontwerper (v.l.n.r.) presenteren de deelfiets van Kris-Kras.

Samenwerking
Wethouder Veldhoen kwam op het idee op een bijeenkomst in Zwolle en kwam voor de presentatie zelf de vergaderzaal binnenfietsen. Hij is enthousiast over het plan en ook over de samenwerking van de meerdere partijen binnen het project. Zo zal IMpact het onderhoud van de fietsen verzorgen en de eventuele verplaatsing van de fietsen naar een op- en afhaalpunt. In principe kunnen de fietsen door de hele stad opgehaald en achtergelaten worden. Menno Broers, directeur van Kris-Kras, verwacht met minimaal 250 deelfietsen te starten. Volgens hem vraagt de markt om wel 1000 fietsen. Ook ontwerper Renier Meuwissen was aanwezig bij de presentatie op het gemeentehuis. Hij toonde zijn revolutionair nieuwe fiets vorig jaar op de Dutch Design Week. Zijn ”byAr” is onverwoestbaar, heeft geïntegreerde verlichting en slot en cadanaandrijving.
Nu de intentieovereenkomst is getekend, kan Kris-Kras definitieve afspraken maken met financiers en toeleveranciers. De eerste deelfietsen worden in de zomer verwacht.

Wethouder en directeur demonstreren de deelfietsen voor de fotografen.

Zie ook:
Routenet Kampen levert kleurrijke bijdrage aan fietsinfrastructuur
Vraagtekens bij presentatie parkeerplannen OVK en VCP-kerngroep
Alternatief idee gelanceerd voor vrachtvervoer binnenstad Kampen

 

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x