Kamper Kogge brengt fietsen aan land voor Hanzetour (video)

Kamper Kogge brengt fietsen aan land voor Hanzetour (video)

Hanze, Nieuws 0 Comment

Grootse introductie fietsarrangementen om Hanzesteden te verkennen

Verspreid over de Kamper Koggewerf en de Utrechtse Domkerk heeft Hanzetour haar nieuwe initiatief gepresenteerd om recreatief de Hanzesteden te verkennen. De Kamper Kogge bracht de fietsen naar Kampen waar burgemeester Koelewijn ze in ontvangst nam. In Utrecht werd de presentatie voortgezet met een lezing van Maarten van Rossem. Patrick Dorrestein licht namens Hanzetour de verbanden toe.

De Koggezangers warmen de Koggewerfbezoekers op.

Koggewerf
Terwijl de Koggezangers de genodigden (figuurlijk) opwarmden, doemde op de IJssel de Kamper Kogge op. Vlak voor de haven werd het zeil gestreken en legde het boegbeeld van Kampen aan bij haar eigen steiger. Pers, marketeers en medewerkers zagen de fietsen op het dek die werden uitgeladen. Burgemeester Koelewijn schetste vervolgens het (belang van het) Kamper Hanzeverleden.
Hij overhandigde de eerste fietssleutel aan Truus Schreijer. De Deventer stadsgids is de stem en het gezicht van de campagne. Hanzetour had Kampen als startplaats gekozen om haar betekenis voor de Hanze. Dorrestein spreekt aan het einde van de dag over een ambitie om ”heel Nederland bewust te maken van het belang van Kampen” dat hij het ”Rotterdam van de Middeleeuwen noemt”.
Hanzetour biedt compleet verzorgde (meerdaagse) arrangementen aan waarbij van Hanzestad naar Hanzestad wordt gefietst. Behalve de (elektrische) fiets omvat het ook overnachting, bagagevervoer en pechservice. Voor onderweg zitten er Hanzesnuisterijen in de fietstassen.

Truus Schreijer krijgt de eerste fietssleutel van burgemeester Koelewijn.

Domkerk
Na het spektakel op de Koggewerf toog het gezelschap, inclusief fietsen, naar de Domkerk in Utrecht. Kampen heeft immers een bijzondere band met Bisdom Utrecht. Daartoe behoorde het Oversticht (ruwweg Overijssel en Drenthe). Bisschop Jan van Arkel schonk in 1363 Kampen op haar verzoek Kampereiland. Dat bleek een gouden greep te zijn gezien de landaanwas en pachtopbrengsten. Kampereiland groeide van dertig naar honderd boerderijen.
Als dank werden nu in de Utrechtse Domkerk de eerste fietsen overhandigd door Hanzetour. Maarten van Rossem nam ze in ontvangst en gaf daarna een hoorcollege over de Hanze. Dorresteijn vertelt dat hij Van Rossem in het televisieprogramma met zijn familie over de Sassenpoort had horen vertellen in Hanzestad Zwolle.
Toen vroeg Dorrestein de bekende historicus. Van Rossem onderstreepte zijn band met de Hanze door de filmpremière van zijn bezoek aan Hanzestad Deventer. Elke Hanzestad heeft zijn eigen identiteit en voor Kampen is dat maritiem, schetste Koelewijn ’s morgens. Straks met Hanzetour.com fietsend te verkennen vanuit andere Hanzesteden via de knooppunten van partner Route.nl. Met partner Van Dijk Bikes als bezemwagen achter de hand.

Er speelt momenteel meer rondom de Hanze, de Kogge en de Koggewerf. Daarover binnenkort meer inclusief een eigen videoreportage. Twee eerdere artikelen ter illustratie:
Kamper burgemeester bestuurslid Hanzeverbond
Kamper Kogge figureert in EO-documentaire

Subscribe
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Back to Top

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x